Ukradena zlatna wc šolja vrijedna 5 miliona dolara

Provalnici su ukrali potpuno funkcionalnu WC šolju od 18-karatnog zlata iz britanske palate Blenam, gdje je bila izložena kao umjetničko djelo, saopštila je policija.

Ukradena zlatna wc šolja vrijedna 5 miliona dolara

WC šolja, vrijedna više od pet miliona dolara, bio je dio izložbe djela italijanskog konceptualnog umjetnika Mauricija Katelana koja je otvorena prije dva dana u veličanstvenoj palati oko 100 kilometara zapadno od Londona, prenosi Rojters.

Šolja, nazvana "Amerika", ranije je izložena u improvizovanom toaletu u njujorškom muzeju Gugenhajm, gdje je više od 100.000 posjetilaca moglo da je koristi.

Lopovi su sa najmanje dva vozila provalili u palatu, rodno mjesto slavnog britanskog premijera iz vremena Drugog svjetskog rata Vinstona Čerčila, i ukrali šolju nešto prije 17 časova, saopštila je policija Doline Temze.

"Budući da je šolja bila povezana sa cijevima u zgradi, to je prouzrokovalo značajnu štetu i poplavu", izjavila je inspektorka Džes Miln.

Policija je saopštila da je uhapsila jednog 66-godišnjeg muškarca zbog sumnje da je umiješan u krađu, ali da nije povratila umjetničko djelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA