Formira se specijalizovana jedinica za odbranu i zaštitu od vode i na vodi

Civilna zaštita grada Bijeljina spremna je da blagovremeno djeluje u slučaju elementarnih nepogoda.

Formira se specijalizovana jedinica za odbranu i zaštitu od vode i na vodi
Budući da su prioritet ove službe, zaštita ljudskih života i materijalnih dobara, neophodno je kontinuirano obnavljati opremu i obučavati pripadnike jedinica Civilne zaštite, istaknuto je nakon sastanka vršioca dužnosti direktora Republičke uprave za Civilnu zaštitu Milana Novitovića i gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića.

Katastrofalne poplave 2010. i 2014. godine pokazale su da mogućnost bolje zaštite područja Semberije od poplava mora biti prioritet. Višemilionske štete koju je vodena stihija nanjela domaćinstvima, privrednim objektima, oranicama i stočnom fondu, još dugo neće biti nadoknađene. Da bi se eventualne elementarne nepogode, poput ovih, dočekale spremnije, neophodno je u saradnji sa nadležnima raditi na opremanju ove službe i edukaciji njenih pripadnika, upozorio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

- Teritoriju grada okružuju rijeke Sava i Drina, a potencijalnu opasnost predstavljaju i rječice i pritoke poput Lukavca, Gnjice i Janje. Najbitnije je očistiti rijeke, napraviti nasipe, ali i obučiti jedinice CZ da u prvom, datom trenutku blagovremeno reaguju - naglasio je Mićić.

U Repubičkoj upravi za Civilnu zaštitu najavili su formiranje specijalizovane jedinice za odbranu i zaštitu od vode i na vodi u Bijeljini. Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave za civilnu zaštitu Milan Novitović ocijenio je da Regionalni centar u Bijeljini nije razvijen u svim kapacitetima koji su potrebni.

- Upravo zbog toga što Bijeljina ima najveći rizik od poplava, smatramo da tu jedinicu treba formirati, opremiti i obučavati baš na ovom prostoru - rekao je Novitović.

Veliku ulogu u spašavanju ljudi i materijalno-tehničkih dobara imaju i pripadnici vatrogasne jedinice, ronioci, ali i druge službe. U sedam specijalizovanih gradskih jedinica i dvadeset raspoređenih po seoskim mjesnim zajednicama koje gravitiraju plavnim područjima uz rijeke Savu i Drinu, angažovano je oko 1.600 pripadnika Civilne zaštite grada Bijeljina. Za nabavku nove opreme i obuku pripadnika ove službe iz lokalnog budžeta izdvaja se godišnje oko stotinak hiljada maraka.

Republička uprava za Civilnu zaštitu i Gradska uprava Bijeljina, dogovoreno je na današnjem sastanku, uputiće i inicijativu Oružanim snagama BiH da im svojim inženjerskim kapacitetima pomognu u izgradnji prilaznog, alternativnog puta do savskog nasipa što je jedan od preduslova ovog projekta. U tome očekuju i pomoć Vlade RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA