Više od 250 mališana učestvovalo u projektu "Muzeji u pokretu"

  • BIJELJINA
  • 18. Sep 2019.

Više od 250 bijeljinskih osnovaca učestvovalo je na predavanjima i radionicama u Muzeju Semberije u okviru projekta "Muzeji u pokretu", koji se realizuje s ciljem poboljšanja kvaliteta obrazovne saradnje muzejskih ustanova s osnovnim školama na nivou čitave Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz banjalučkog Muzeja savremene umjetnosti RS (MSU RS), koji je nosilac pomenutog projekta.

Više od 250 mališana učestvovalo u projektu "Muzeji u pokretu"
Učenici od šestog do devetog razreda osnovnih škola "Vuk Karadžić", "Sveti Sava" i "Jovan Dučić" su se kroz druženje i razgovore sa kustosima muzeja upoznali s radom i ulogom muzejskih institucija, kolekcijama koje baštine, ali i važnosti očuvanja kulturne baštine.

Nakon druženja sa bijeljinskim osnovcima, kustoski tim projekta nastavlja aktivnosti i u narednim danima posjetiće nekoliko osnovnih škola na području Travnika, Novog Travnika, Viteza i Bugojna.

Osim nosioca projekta "Muzeji u pokretu" Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, partner na projektu je i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, a projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Kancelarije UNESCO-a u BiH.

"Muzeji u pokretu" se realizuje u sklopu projekta "Dijalog za budućnost - Ka pravednijem društvu: Promovisanje socijalne kohezije i raznolikosti u BiH", koji implementiraju UNESCO, UNDP i UNICEF u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat "Dijalog za budućnost" se finansira sredstvima Kancelarije Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF). MSU RS pokrenuo je u martu tekuće godine projekat "Muzeji u pokretu", čiji je cilj poboljšanje kvaliteta edukativne saradnje muzejskih ustanova s osnovnim školama, ali i pružanje prilike da mališani iz sredina koje nemaju muzej budu upoznati o njihovom radu i sadržajima.

Sarita Vujković, direktorica MSU RS, navela je tada kako projekat ima za cilj doprinos jačanju obrazovnih kapaciteta kako muzeja, tako i školskih ustanova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA