Ukupno slučajeva
2791 (+72)
Preminuli
61 (+2)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Jedinstveni čas duhovnosti u osnovnoj školi „Sveti Sava“

Učenici JU OŠ „Sveti Sava“ u Bijeljini i ove godine su dali svoj doprinos obilježavanju Međunarodnog dana mira organizujući „Jedinstveni čas duhovnosti Golub mira“ u svojoj školi sa porukom da mladi njeguju kulturu sjećanja i pamćenja.

BIJELJINA

Pregršt bijelih balona sa imenima predaka ispisanih na bijelim papirnatim golubicama poletjelo je u nebo. Par golubova najmlađeg semberskog golubara ukrasio je ovaj zanimljiv čas na kojem su učenici razgovarali o stradanju djece u ratovima i poslušali pjesmu Isaka Dunaevskog „Letite golubovi, letite".

Međunarodni dan mira proglasila je Generaralna skupština OUN 1981. godine. Svake godine 21. septembra, OUN poziva sve zemlje svijeta da prekinu sukobe.Prvi svjetski kongres pristalica mira održan je 1949. godine u Parizu i Pragu. Amblem tog kongresa naslikao je Pablo Pikaso, i na njemu je prikazan bijeli golub koji u kljunu nosi maslinovu grančicu. Golub je izabran za simbol mira.

Pikasov „Golub" je i simbol Međunarodnog svečanog skupa „Jedinstveni čas duhovnosti „Goluba mira" koji poziva na mir, prestanak sukoba i trajno čuvanje mira i bezbjednosti ljudi, kao i sjećanje na pobjedu nad fašizmom i odavanje počasti junaštvu i hrabrosti svih onih koji su dali svoje živote u ostvarivanju tih ideala, ali i na skretanje pažnje svih poglavara država i vlada međunarodne zajednice na želju čovječanstva da održi mir na Zemlji.

„Jedinstveni čas duhovnosti Golub mira"" održava se u Ruskoj Federaciji i zemljama bližeg i daljeg inostranstva.