Drugo polugodište neće biti odgađano

Drugo polugodište u školama Republike Srpska neće biti odgađano zbog proglašene epidemije zaušnjaka u nekoliko gradova Srpske, potvrđeno je Srni u Ministarstvu prosvete i kulture.

Drugo polugodište neće biti odgađano
Na temelju podataka kojima raspolaže Institut za javno zdravstvo RS i trenutne epidemiološke situacije, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite dostavilo nam je mišljenje da za sada nema potrebe za odgađanjem početka nastave zakazanog za 23.januar, navode u resornom ministarstvu.

Institut za javno zdravstvo RS kontinuirano pratiti epidemiološku situaciju u vezi sa epidemijom zaušnjaka i blagovremeno će predlagati mjere ovisno o odvijanja situacije na terenu.

Poparol ove zdravstvene ustanove Milka Mrđa rekla je Srni da je za sada sve pod kontrolom i nema potrebe za odgađanjem početka nastave. "Epidemija traje od prošle godine i školama su upućene mjere za dezinfekciju školskih objekata. Većina domova zdravlja u RS ima epidemiološke službe, a koji nemaju obraćaju se našim regionalnim zavodima, tako da svakodnevno pratimo situaciju ", istakla je Mrđa.

Prema službenim prijavama domova zdravlja u Srpskoj epidemija zaušnjaka je proglašena u opštinama Pale, Gacko, Trebinje, Berkovici, Nevesinje, Bileća, Novi Grad, Sokolac, Kostajnica, Višegrad, Istočno Sarajevo i Bijeljina.

U RS je od juna prošle godine od zaušnjaka oboljelo 2245 osoba. Mrđa je podsjetila da oboljeli od zaušnjaka moraju ležati, mirovati kod kuće i da budu izolovani. Ona je dodala da je neophodno da se oboljeli redovno javljaju zdravstvenim službama kako bi se mogla voditi evidencija oboljelih i na taj način na vrijeme poduzele adekvatne mjere.

Što se tiče gripe u Republici Srpska još nema službeno prijavljenih oboljelih, dok je u Bijeljini na snazi i epidemija šarlaha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA