Otvaraju grob državnog neprijatelja br. 1, sumnjaju da je u njemu neko drugi

Grob gangstera Džona Dilindžera, nekadašnjeg državnog neprijatelja br. 1, biće otvoren krajem godina po želji njegove rodbine.

Otvaraju grob državnog neprijatelja br. 1, sumnjaju da je u njemu neko drugi

Zahtev za otvaranje Dilindžerovog groba, Majkl Tompson je podneo državi Indijani, koja je odobrila ekshumaciju za 31. decembar 2019. godine. Dilindžerova sestričina, Kerol Tompson, sumnja da je neko drugi pokopan u njegovom grobu.

Prema zvaničnim podacima, Džon Dilindžer je sahranjen na groblju Kraun Hil u Indijanapolisu 26. jula 1934. godine, četiri dana nakon što su ga agenti FBI-ja ubili iz vatrenog oružja ispred čikaškog pozorišta „Bajograf".

Kerol Tompson tvrdi da ima dokaze da je sahranjen neko drugi umesto njenog ujaka.

FBI, međutim, opovrgava njene tvrdnje naglašavajući da postojipregršt informacija koje idu u prilog zvaničnoj verziji, uključujući tri seta otisaka prstiju.

Sa druge strane, Kerol Tompson ističe da postoje dokazi da se boja očiju, otisci prstiju, zubi, uši i oblik glave ne slažu sa njenim ujakom.

„Moje uverenje je da je FBI ubio pogrešnog čoveka. Takođe je važno da se utvrdi identitet čoveka u grobu", navodi ona.

Džon Dilindžer je bio gangster tokom 20-ih i 30-ih godina. Sa svojom bandom izveo je niz spektakularnih pljački banaka.

Iako je bio manje nasilan od drugih gangstera, stekao je veliku popularnost jer je umeo da se obrati malom čoveku, a u jednom trenutku bio je slavljen kao borac protiv banaka, koje su mnogi krivili za siromaštvo izazvano Velikom depresijom.

Zbog brojnih pljački, prisutnosti u medijima i popularnosti, Dilindžer je privukao pažnju FBI-ja, koji ga je početkom 30-ih godina označio kao državnog neprijatelja broj 1.

Tadašnji direktor FBI-ja Edgar Huver uspeo je da poveća ovlašćenja biroa pod izgovorom hvatanja Dilindžera, a agenti su uspeli da mu dolijaju zahvaljujući dojavi prostitutke En Sejdž.

U zasedi ispred pozorišta „Bajograf" u Čikagu, agenti FBI-ja ubili su Dilindžera 26. jula 1934. godine. Uprkos tome, popularnost jednog od najpoznatijih gangstera u istoriji još dugo nije jenjavala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA