Investirajte u svoju sigurnost: Kratak vodič za odabir video nadzora

Kada odlučite da sigurnost svog doma ili poslovnog prostora postavite kao prioritet i instalirate sistem video nadzora, doneli ste važnu životnu odluku, ali ste istovremeno otvorili i čitavu riznicu novih pitanja: Gdje da postavim kamere za video nadzor? Da li su mi kamere potrebnije napolju ili unutar objekta? Kakve kamere da nabavim? Da li su mi kamere potrebnije za kontrolu ponašanja zaposlenih ili za nadzor mogućeg vandalizma?

Investirajte u svoju sigurnost: Kratak vodič za odabir video nadzora

Sva ova pitanja mogu da predstavljaju dodatno opterećenje za svakog ko želi monitoring svog životnog ili radnog prostora, pa osjećate da je situacija previše komplikovana i ne znate odakle da počnete pri izboru sigurnosnih kamera. Ukoliko vam je video nadzor neophodan samo određenih dana u nedjelji ili samo u određenom periodu dana, stižu i dodatne nedoumice. Različiti scenariji zahtijevaju različite vrste kamera i sistem koji efikasno podržava instaliranu opremu.

Najjednostavnije je da zadatak razbijete na pojedinačne stavke i tako korak po korak, donesete krajnju odluku i odaberete kamere koje su u skladu sa vašim potrebama.

Bitne stavke prilikom izbora opreme za video nadzor

Kamere, za početak, mogu biti povezane kablovima, ali postoje i u wireless formatu. Oprema povezana kablovima će se teže transportovati s jedne lokacije na drugu, ali je, sa druge strane, konekcija manje osjetljiva i stabilnija. Wireless sistem će vam obezbijediti dodatnu fleksibilnost, ali signal može da bude ometen u izvesnim situacijama.

Kamere za video nadzor mogu reprodukovati crno-bijelu ili kolor sliku. Ukoliko vam je budžet ograničen, kamere crno-bijelog formata su uglavnom jeftinije. Ipak, u obzir bi, prije svega, trebalo uzeti vaše uslove i potrebe. Ako će kamera biti postavljena u mračnom okruženju, dopunsko osvjetljenje je prioritet, a dodatna opcija u vidu kamere sa infrared diodom, postaje razumna investicija.

Kada je riječ o vrsti kamere, izbor najčešće pada na tzv. Bullet ili Dome kućišta. Dome kućišta imaju svoje prednosti: jednostavnim pogledom na kameru, teško je precizno uočiti gdje je tačno objektiv usmjeren, a i pokrivenost područja je nerijetko bolja nego što je slučaj sa Bullet kamerama. S druge strane, Bullet kamere su često pristupačnije kada je cijena u pitanju i uglavnom su opremljene infrared opcijom, što omogućava postavljanje i u mračnijim okruženjima.

Prilikom instaliranja kamera za video nadzor, veoma je bitna i vaša želja za diskrecijom. Naime, kamera može biti instalirana tako da je lako uočljiva. Sama kamera, na uočljivom mjestu, može postati prevencija za moguće provale i krađe. Provalnik će, primijetivši kameru, često odlučiti da svoje aktivnosti preusmjeri na neki drugi objekat, koji nije opremljen sistemom video nadzora.

Međutim, ukoliko je vaš cilj da nadgledate rad zaposlenih, ili aktivnosti u svom domu, postavka kamera za video nadzor bi trebalo da bude daleko diskretnija. Ukoliko imate želju i da komunicirate sa osobama koje nadgledate, vaš sistem bi trebalo da bude povezan sa mobilnim telefonom, a sve to bi trebalo da podržava optimalni softver. Sve dodatne funkcije, naravno, doprinose visini krajnje cijene. Ipak, ako vam budžet to dozvoljava, ulažete u sopstveni komfor i bezbrižnost. Kada izaberete sistem za video nadzor koji ispunjava sve vaše potrebe, ostvarićete jednokratni izdatak, za vašu dugoročnu sigurnost.

Donošenje odluka i planiranje budućnosti

Prije nego što prelomite i izaberete sistem za video nadzor, moraćete doneti važne odluke i odgovoriti na brojna pitanja. Iz tog razloga je veoma važno da donošenje krajnje odluke ne požurujete, kako biste mogli da uzmete u obzir sve potrebe, uslove i optimalno odredite prioritete.

Tek kada ste sasvim sigurni u svoje odluke i kada date odgovore na sva pitanja, vrijeme je za investiciju! Olakšavajuća okolnost je što ovako važne odluke ne morate donositi sami. Stručno osoblje firmi kao što je VideoMont će ispratiti svaki vaš korak, od informisanja o opremi, odabiru sistema i opreme, do samog instaliranja. Uz profesionalnu pomoć, lakše ćete odlučiti koja opcija je za vas savršena i kako da uskladite svoj budžet sa svojim željama i potrebama.

Važno je naglasiti da većina opreme za video nadzor dozvoljava izmene, ukoliko je to neophodno. Primjera radi, kupovinom snimača koji ima više ulaza nego što vam je trenutno neophodno (instalirali ste četiri kamere, a snimač ima osam ulaza), omogućavate sebi da u budućnosti instalirate dodatne kamere, ako primijetite da za to postoji potreba.

Bez obzira na to koliko se novih pitanja otvara i koliko vas sitnih odluka još čeka, odluka da svoj životni ili poslovni prostor osigurate sistemom video nadzora, može biti jedna od najmudrijih i najodgovornijih životnih odluka koje ćete donijeti. Svaka promjena zahtijeva određeni period prilagođavanja, kao i uhodavanje, posebno kada je riječ o novoj tehnici i tehnologiji. Međutim, vremenom ćete se u potpunosti oslanjati na svoj sistem za video nadzor i on će postati vaš dodatni par očiju, koji vas nikada neće izdati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 17:00

    15°C
  • 20:00

    13°C
  • 23:00

    11°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

147 cm

Promjena: -1cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 14:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI