Zaštita od malokrvnosti

Simptomi su najčešće opšta slabost, malaksalost i nepodnošenje težeg fizičkog napora.

Zdravlje

Najčešći oblik anemije nastaje zbog smanjene koncentracije željeza u organizmu. Uzrok može biti neadekvatna prehrana, gladovanje, povećane potrebe za željezom, npr. u trudnoći ili kod djece u razvoju, ili  povećani gubitak željeza iz tijela. Simptomi su najčešće opšta slabost, malaksalost, nepodnošenje težeg fizičkog napora, a u težoj fazi anemije javljaju se glavobolja, bljedilo, smanjeni apetit, lupanje srca, krhki i slabi nokti i kosa.

Namirnice bogate željezom

Ako je anemija uzrokovana nedostatkom željeza dobro je znati koje su namirnice bogate za ljudski organizam tako važnim elementom. Željezo najviše sadrže mahunarke (pasulj, grašak), neljuštene žitarice, orašasto voće, iznutrice, jaja, riba, crveno meso, krompir, sjemenke bundeve i suncokreta. U prehranu bi trebalo uključiti što više i češće zelenog lisnatog povrća, mrkvu, grožđe, borovnice, crnu ribizlu, šljive, marelice, integralni hljeb.

Radi apsorpcije željeza treba voditi računa da se uzima dovoljna količina vitamina C. Ujedno je važno znati i da kofein, tanini i nikotin ometaju resorpciju željeza iz hrane u krv, pa bi trebalo izbjegavati crni čaj, kafu, alkohol, cigarete. Trudnice trebaju veću količinu željeza, jer broj crvenih krvnih stanica raste u trudnoći pa majčin organizam poseže za zalihama željeza u tijelu. Zato treba željezo pojačano unositi hranom ili ako je takva preporuka doktora, uzimati željezo u kapsulama ili tabletama.

Kupinovo vino

Bogato vitaminima i mineralima, velike hranjive vrijednosti, kupinovo vino posebno je djelotvorno u borbi s anemijom, koja često pogađa upravo žene. Preporuka je da se kroz određeno vrijeme uzima decilitar kupinova vina dnevno, pola sata prije jela.To bi trebalo trajati barem mjesec dana kako bi se mogli pokazati učinci konzumiranja tog ne samo ljekovitog nego i vrlo ukusnog napitka koji se dobija vrenjem zrelih plodova kupine.

Kupinovo vino osim željeza i drugih minerala, sadrži i velike količine vitamina C i B, te folnu kiselinu i pektin. Osim kod anemije, kupinovo vino djeluje i kod problema s probavom, cirkulacije, regulacije pritiska, iscrpljenosti, jača imunitet i otpornost organizma.

Kod malokrvnosti pomaže i cvekla

Kod anemije, osobito u djece i mlađih osoba, posebno je djelotvorna cvekla. Bogata je željezom i sadrži materije koje sudjeluju u stvaranju vitamina B12, koji je jedan od faktora u stvaranju eritrocita u krvi. Anemija i jeste upravo smanjenje broja crvenih krvnih stanica, eritrocita, odnosno smanjenje količine hemoglobina koji ti eritrociti nose.

Crvena boja cvekle potiče od antocijana, koji utječe na regeneraciju krvi u organizmu. Najbolje bi bilo cveklu iskoristiti sirovu, naribanu za salatu ili od nje iscijediti sok, jer će tako biti što više sačuvane njene ljekovite materije. U svježi sok od cvekle može se dodati kašičica meda ili se može kombinovati sok s drugim voćem ili povrćem, dobro se slaže s jabukom i mrkvom.

Kopriva

Iskoristite proljeće za branje mlade koprive, još jednog dokazanog prirodnog "borca" s anemijom. Kopriva jača krv, bogata je željezom, kalijumom, natrijumom, i sadrži velike količine vitamina A i C. Od svih dijelova koprive, najviše se cijeni mlado lišće koje treba brati upravo u proljeće. Čaj od koprive možete pripremiti tako da 2 kašičice lista od koprive prelijete s 2 dcl kipuće vode, pa ostavite poklopljeno 10 minuta. Nakon toga procijedite. Trebalo bi piti 2 do 3 šoljice čaja od koprive dnevno, bez šećera ili zaslađenog s medom. Dokazano je da može sniziti sadržaj šećera u krvi pa se često upotrebljava kod povišenog šećera, olakšava reumatske tegobe, a preporučuje se i kod upale desni.