Podvodni muzej u Turskoj postao prava turistička atrakcija

Podvodni muzej na dnu Sredozemnog mora sve je veća turistička atrakcija u Turskoj, a reč je o muzeju koji je smešten u mestu Side kod Antalije.

Podvodni muzej u Turskoj postao prava turistička atrakcija

Prvi podvodni muzej u Turskoj otvoren je 31. oktobra 2015. godine u okviru aktivnosti Pomorske trgovinske komore IMEAK.

Smešten na dnu mora, na dubini od 11 do 24 metra, muzej trenutno ima 117 eksponata koji govore o bogatoj kulturno-historijskoj baštini Anadolije.

Muzej je od obale u Sideu udaljen jednu i po milju, a posetioci doživljavaju i adrenalinski izazov jer rone sa vrhunskom opremom i u pratnji licenciranih kustosa i ronilaca.

U protekle tri godine Podvodni muzej u Sideu posetilo je 50.000 osoba, a penzionisani komandos turske mornarice i jedan od osnivača muzeja Ahmet Gulaydin je za Anadoliju kazao da je muzej postao važna turistička atrakcija za promociju Sidea kao jedinstvene oaze za ronjenje.

"Side je izuzetno bogato podvodnim resursima i atrakcijama. Pre deset godina smo tu potopili i jedan brod obalske straže. Godišnje u Side dolazi oko pet miliona turista. Želeli smo tim turistima da ponudimo nešto novo, nešto jedinstveno. Projekat muzeja je podržala Agencija za razvoj Zapadnog Mediterana", kazao je Gulajdin.

Skulpture u muzeju odnose se na nekoliko tema koje su važne u istoriji Turske, uključujući Bitku kod Galipolja, Mevlanu i derviške plesove, Rat za nezavisnost Turske i karavane deva kojima je nekad iz Sidea u Ankaru nošeno žito, a u Side donošena sol.

U muzeju na dnu mora je postavljeno i cveće u znak sećanja na decu i ljude koji su stradali u Sredozemnom moru tokom migriranja iz Sirije.

Sa 117 eksponata, Podvodni muzej u Sideu je drugi najveći takav na svijetu, a veći samo postoji u Meksiku u kojem je izloženo 400 eksponata.

"Sezona ronjenja u Sideu traje sedam meseci godišnje. U svetu ima tri miliona sertifikovanih ronilaca avanturista koji uglavnom posećuju Maldive, Egipat, Bali, Tajland ili Meksiko. Naš cilj je da ih dovedemo u Side", kazao je Gulajdin.

On je kazao da posetioci najviše pažnje poklone skulpturi Posejdona koja je teška pet tona i visoka tri i po metra, pa kao takva je najveći eksponat u muzeju.

Na upit koji je eksponat njemu najdraži, Gulajdin je kazao da je to sirena koju je naručio po izgledu njegove supruge, koja je imala fobiju od ronjenja i koja se, nakon porinuća sirene, ipak odlučila suočiti sa strahom i zaroniti u morske dubine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA