Italijani prvi u svetu uvode nastavu o klimatskim promenama

Nastava o klimatskim promenama biće obavezna za učenike državnih osnovnih i srednjih škola u Italiji, najavio je ministar obrazovanja te zemlje Lorenco Fioramonti.

Zanimljivosti

Fioramonti je naTviteru naveo da će Italija prva u svetu uvrstiti učenje o održivosti i klimatskim promenama u obavezni školski program. Učenici će te časove pohađati od prvog razreda do završetka srednje škole.

„Želim da italijanski obrazovni sistem postane prvi obrazovni sistem koji životnu sredinu i društvo stavlja u srž svega što učimo u školi. Celokupno ministarstvo se menja kako bi održivost i klima postali centar obrazovnog modela", rekao je Fioramonti.

U italijanski parlament izabran je u martu 2018.godine, a predložio je da se uvedu porezi na avionske karte i na dobit od bušenja nafte, kako bi se povećala sredstva za obrazovanje i zaštitu životne sredine.

Takođe je ohrabrio učenike da petkom ne idu na nastavu i da učestvuju u protestima „petak za budućnost", koji pozivaju svetske lidere da preduzmu odlučniju akciju u borbi protiv klimatskih promena.