Sa delegacijom Kantona Sarajevo o unapređenju privredne saradnje

Grad Bijeljina i Kanton Sarajevo imaju mogućnost da unaprijede saradnju, podrže privrednike koji su nosioci ekonomskog i društvenog razvoja i osmisle projekte sa kojima će lakše obezbijediti sredstva EU, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić nakon današnjeg sastanka sa delegacijom Kantona Sarajevo.

Sa delegacijom Kantona Sarajevo o unapređenju privredne saradnje

Prema njegovim riječima, obe strane opredijeljene su da, u skladu sa obavezama i prijateljskim odnosima, izgrade bolji ambijent za život građana.

"Mi smo gostima iznijeli iskustva u vezi sa poslovno-industrijskim zonama i predložili da se iz Semberije, koja je godinama bila žitnica BiH, ponovo uspostavi direktan plasman na sarajevske tržnice, te da razgovaramo o zajedničkom nastupu kada je riječ o povlačenju sredstava EU", naveo je Mićić.

On je dodao da je od ministara Vlade Kantona Sarajevo čuo dobre prijedloge za pomoć povratnicima, ali i za infrastrukturne projekte u mjesnim zajednicama, saopšteno je iz Gradske uprave.

"Naš slogan je `Bijeljina - grad budućnosti` i ako želimo da ga opravdamo moramo da budemo prepoznatljivi po razvoju u cijeloj BiH, da usvojimo pozitivna iskustva iz Sarajeva, ali i iz Evrope. Kanton Sarajevo je postigao mnogo u IT oblasti i uslugama, a mi, s druge strane, pokušavamo da razvijamo privredu i poljoprivredu i mislim da možemo da udružimo snage i zajedno razmišljamo o budućim projektima", ocijenio je Mićić.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto rekao je da sastanak u Bijeljini predstavlja pokretanje dijaloga i da će već na narednoj, uzvratnoj posjeti, biti usaglašeni konkretni projekti.

"Ako visoke politike ne mogu da se dogovore, onda kantonalni i lokalni nivoi moraju", rekao je predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

"Ako je visoka politika zakočila procese u zemlji, onda niži nivoi vlasti moraju da pokažu suprotno - da su za saradanju i napredak. U Bijeljini smo česti gosti u okviru privrednog foruma koji se ovdje organizuje i imamo velike šanse da zajedno nastupimo ka određenim fondovima, investitorima, konkursima i pokažemo Evropi da možemo da se dogovorimo", ocijenio je Konaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA