Rudnici, termoelektrane i željeznice oslobođeni putarine na dizel

  • BiH
  • 18. Nov 2019.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je Odluku koja predstavlja redovno oslobođenje od plaćanja putarine na dizel gorivo koje se koristi za potrebe rudnika.

Rudnici, termoelektrane i željeznice oslobođeni putarine na dizel

Riječ je o Odluci o količinama dizel goriva na koje se ne plaća putarina za 2020. godinu, koje predstavljaju redovno oslobađanje od plaćanja putarine na dizel gorivo koje se koristi za potrebe rudnika, termoelektrana i željeznica.

UO UIO BiH takođe je usvojio danas Odluku o minimalnim i specifičnim akcizama na cigarete, čime iznos specifične akcize ostaje na nivou 2019. godine, a čime se završava proces harmonizacije akciznog opterećenja sa propisanim zakonskim minimumom.

Danas je usvojena i odluka o visini kompenzatorne kamate za prvo polugodište 2020. godine (1.1.2020. - 30.6. 2020.) i ona na godišnjem nivou iznosi 12 odsto.

Takođe, UO UIO dao je pozitivno mišljenje na Odluku o usaglašavanju i utvrđivanju carinske tarife i carinske politike za 2020. godinu.

Na današnjoj sjednici razmatrano je više informacija među kojima i Informacija o odgađanju izvršenja rješenja od strane Suda BiH. Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH nije usvojio Odluku o određivanju privremenih koeficijenata raspodjele, niti poravnanjima, saopšteno je iz UIO BIH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA