O tapiserijama Milice Zorić večeras u Muzeju Semberije

U Muzeju Semberije, u srijedu, 20. novembra, sa početkom u 18 časova, Milica Orlović Čobanov, kustosica u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu, održaće predavanje "Tradicija i mit kao inspiracija".

O tapiserijama Milice Zorić večeras u Muzeju Semberije

Autorsko predavanje Milice Orlović Čobanov održaće se u sklopu pratećeg programa  izložbe  ,,Tapiserije Milice Zorić: sinteza nasleđa i modernizma“, sa fokusom na priču o životu i djelu poznate tapiseristkinje.

Putovanje Milice Zorić ( 1908- 1989) kroz primijenjenu umjetnost nije bilo dugog vijeka, ali je njen doprinos bio odlučujući za obnovu jugoslovenske tapiserije. Umjetnički je prvo počela da se izražava literarno, uobličavajući teme koje su je zaokupljale kroz pripovjedačke forme. Međutim, tek u zrelim godinama, od 1957. godine, opredijelila se za tapiseriju kao likovni izraz.

Okosnicu i konstantu njenog bogatog opusa, autentičnog i nezavisnog od tradicionalnog poimanja ovog medija, čini sugestivno naglašavanje njene naravi, stanja i sudbine čovjeka.

O izložbi

U Muzeju Semberije u toku je izložba "Tapiserije Milice Zorić: sinteza nasleđa i modernizma“, autorke Milice Orlović Čobanov. Nakon predstavljanja u Novom Sadu izložba gostuje u Bijeljini do 6. decembra 2019. godine, gdje se prikazuje u okviru manifestacije "Višnjićevi dani“.

U sklopu realizacije ostvarena je saradnja sa legatima Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića u okrilju beogradskog Muzeja savremene umjetnosti i Muzeja Semberije u Bijeljini, kao i saradnja sa Muzejem primenjene umetnosti. Namjera je da izložba dobije karakter retrospektive, kojom se valorizuje autentičan Milice Zorić u nacionalnoj modernoj umjetnosti i ukazuje na jedinstveno mjesto opusa autorke u istoriji jugoslovenskog modernizma.

Izložbu prati reprezentativan dvojezični katalog na srpskom i engleskom jeziku, sa tekstovima kustosa muzeja od kojih su pozajmljena djela: Svetlane Mitić, Bojane Popović, Sandre Vesić Tesla, Tanje Lazić i autorke izložbe Milice Orlović Čobanov iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Realizaciju projekta omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa vjerskim zajednicama AP Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA