Riblje ulje za bolji rad srca

Korisne masnoće iz ribljeg ulja deluju blagotvorno na telo u tolikoj meri da čak i kod pacijenata sa hroničnim kardiovaskularnim oboljenjima smanjuju rizik od smrti.

Riblje ulje za bolji rad srca
Britanski stručnjaci zbog toga se nadaju da će kapsule sa omega-3 masnim kiselinama uskoro biti uvrštene u međunarodne preporuke za lečenje hroničnih srčanih tegoba.

Osobe sa srčanim problemima mogle bi imati koristi od svakodnevnog uzimanja ribljeg ulja. Naučnici britanskog Imperial koledža u Londonu pregledali su podatke o gotovo 7.000 ispitanika s hroničnim srčanim problemima koji su svakodnevno dobijali ili placebo ili kapsule ribljeg ulja.

Rezultati su otkrili da je rizik od smrti kod onih koji su uzimali riblje ulje devet odsto manji, a osam odsto je bio manji i postotak neophodnih hospitalizacija, prenosi medicinski sajt Moj doktor.

Doktor Martin Kouvi je objasnio da bi se samo u Velikoj Britaniji svake godine moglo spasiti 100.000 života kada bi samo dve trećine pacijenata koji imaju srčane tegobe redovno uzimalo kapsule ribljeg ulja.

U članku objavljenom u stručnom časopisu European Journal of Cardiovascular Medicine, autori istraživanja su naveli da se nadaju da će riblje ulje ili kapsule sa omega-3 masnim kiselinama uskoro biti uvrštene u međunarodne preporuke za lečenje hroničnih srčanih tegoba.

Dosadašnjim istraživanjima je utvrđeno da omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od pojave srčanih aritmija koje dovode do nagle smrti.

Te korisne masnoće snižavaju nivo triglicerida u krvi, smanjuju rast i brzinu nastanka aterosklerotičnog krvnog ugruška i snižavaju krvni pritisak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA