Ukupno slučajeva
375 (+13)
Preminuli
10 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Najstarija olimpijska pobednica proslavila 99. rođendan

Najstarija olimpijska pobednica, mađarska gimnastičarka Agnes Keleti, proslavila je 99. rođendan.

Zanimljivosti
FOTO: STRINGER / AFP

Slavna mađarska gimnastičarka jevrejskog porekla, koja je preživela Holokaust, tokom karijere je osvojila deset olimpijskih medalja, pri čemu pet zlata, tri srebra idve bronze.

Jedno zlato je osvojila u Helsinkiju 1952. godine, a četiri u Melburnu 1956. godine.

"Nisu značajne medalje, već iskustva koja su došla s njima", rekla je Kelti, koja je rođena 9. januara 1921.dodavši sa smeškom da je obožavala gimnastiku jer je bilo moguće besplatno putovati.

Gimnastikom je počela da se bavi sa četiri godine, a sa 16 je osvojila prvu titulu mađarske prvakinje.

Keleti je preživela Drugi svetski ratkoristeći lične dokumente jedne devojke iz katoličke porodice, radeći kao sluškinja na selu.Ratni vihor su joj preživelimajka i sestra, ali otac i ostala rodbina ubijeni su u koncentracionom logoru Aušvic.

Nakon rata vratila se gimnastici izborivši nastup na OI u Londonu 1948. godine, ali je ostala bez nastupa zbog povrede. Četiri godine kasnije, u Helsinkiju, je osvojila četiri medalje (zlato, srebro i dve bronze), a u Melburnu je osvojila još šest medalja (četiri zlata, dva srebra).

Za vreme OI u Melburnu sovjetske trupe su ušle u Mađarsku, a Keleti je odučila da se ne vrati u domovinu, već se preselila u Izrael. Pre nekoliko godina vratila se u Budimpeštu gde i danas živi.