Najstarija olimpijska pobednica proslavila 99. rođendan

Najstarija olimpijska pobednica, mađarska gimnastičarka Agnes Keleti, proslavila je 99. rođendan.

Zanimljivosti
FOTO: STRINGER / AFP

Slavna mađarska gimnastičarka jevrejskog porekla, koja je preživela Holokaust, tokom karijere je osvojila deset olimpijskih medalja, pri čemu pet zlata, tri srebra idve bronze.

Jedno zlato je osvojila u Helsinkiju 1952. godine, a četiri u Melburnu 1956. godine.

"Nisu značajne medalje, već iskustva koja su došla s njima", rekla je Kelti, koja je rođena 9. januara 1921.dodavši sa smeškom da je obožavala gimnastiku jer je bilo moguće besplatno putovati.

Gimnastikom je počela da se bavi sa četiri godine, a sa 16 je osvojila prvu titulu mađarske prvakinje.

Keleti je preživela Drugi svetski ratkoristeći lične dokumente jedne devojke iz katoličke porodice, radeći kao sluškinja na selu.Ratni vihor su joj preživelimajka i sestra, ali otac i ostala rodbina ubijeni su u koncentracionom logoru Aušvic.

Nakon rata vratila se gimnastici izborivši nastup na OI u Londonu 1948. godine, ali je ostala bez nastupa zbog povrede. Četiri godine kasnije, u Helsinkiju, je osvojila četiri medalje (zlato, srebro i dve bronze), a u Melburnu je osvojila još šest medalja (četiri zlata, dva srebra).

Za vreme OI u Melburnu sovjetske trupe su ušle u Mađarsku, a Keleti je odučila da se ne vrati u domovinu, već se preselila u Izrael. Pre nekoliko godina vratila se u Budimpeštu gde i danas živi.