Najuspješnija izdanja u 2019.: Knjiga godine zbirka pjesama ”Stazom predaka”

Ove godine žiri u sastavu Tode Nikoletić - pjesnik, Nevena Milosavljević - profesor srpske književnosti i jezika i Dejan Spasojević - direktor izdavačke kuće ASoglas, je imao težak zadatak da odabere najuspješnija izdanja u 2019. godini.

Najuspješnija izdanja u 2019.: Knjiga godine zbirka pjesama ”Stazom predaka”

"Bilo je sjajnih romana, pa nam je bilo izuzetno teško da se odlučimo kojoj knjizi dati prednost. Od istorijskih romana, tematski savremenih, do onih sa ljubavnom tematikom. Zatim zbirke poezije i zbirke priča, gdje su nijanse odlučivale. Ova godina je bila najbolja do sada u radu naše izdavačke kuće. Pažljivim čitanjem, stavljanjem na tas, kako izbora teme o kojima su autori pisali, tako i o stilskom izrazu kojim su knjige pisane, donekle i inovativnosti u književnim postupcima, a sa druge strane i obnavljanje starih tradicionalnih oblika, donijeli smo pravu odluku", navode iz izdavačke kuće As oglas.

Uzevši u obzir sve vrijednosti ali i mane žiri je nagradio sledeće knjige:

1. "Stazom predaka", autor Žarko Bojić

2. "Nasljeđe", autor Željko Nestorović i "TAŠEzonija", autor Mladen Radović

3. "Večnosti bela krila", autor Jasna Milenović, "Žena sa maramom", autor Ana Tikveša i "Sledi put svoga srca", autor Borka Miličić Boba.

Zbirka poezije za djecu "Roda od zanata" Miroslava Kokošara, dobila je posebno priznanje i nagradu za najtiražniju knjigu u protekloj godini.

Posebne pohvale za knjige:

1."Izbeglički rekvijem" Vladimir Savić

2."Stvorenja mračnog sata" Đorđe Maksimović

3."Besmrtna" Nataša Đurović

4."Moja bespuća" Danica Dana Gavrić

Knjigom godine proglašena je zbirka poezije "Stazom predaka" autora Žarka Bojića.

"Retka je prilika da epski pjesnici dobijaju posebnu podršku za svoje pisanje, ali ovom odlukom ne samo što podržavamo epske pesnike i njihovu poeziju, već je knjiga Žarka Bojića izuzetnog kvaliteta. Kao takva stvaralačko je otelovljenje tradicionalnog romantičarskog izraza, epske narodne pesme, kao i filozofska misao koja se temelji na Njegoševom "Gorskom vijencu", gdje je autor ispleo isti onaj venac od čojstva i junaštva u teškom istorijskom trenutku, kada je potrebno podizanje kolektivne svijesti kod naroda. Tradicija, patrijarhalne vrijednosti, vjera, folklorne slike i ono što smo smatrali najvažnijim je aktuelnost teme, koju je autor proročki naslutio, jer je knjiga objavljena početkom 2019. godine, a nedavna dešavanja u Crnoj Gori autor je opisao poput predskazanja. Knjiga je pisana u akrostihu, koji obrazuje poruku na kraju svakog ciklusa, a one predstavljaju filozofske misli izuzetne produhovljenosti. Zahvaljujemo se svim autorima koji su objavili svoje knjige u prethodnoj godini u našoj izdavačkoj kući i pozivamo vas da i dalje budete dio našeg tima", navode u As oglasima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA