Umesto riba, kineski ribari u mrežama nalaze špijunske dronove

„Kina nagrađuje ribare koji su upecali strane špijunske uređaje“ – deluje kao čudna priča, ali nije nemoguća. Štaviše, čak je i logično kada se malo bolje analiziraju stvari.

Umesto riba, kineski ribari u mrežama nalaze špijunske dronove

Kineski državni mediji izvestili su o tome da je 11 ribara iz provincije Đangsu pronašlo sedam špijunskih uređaja, piše Bi-Bi-Si.

Ovo nije prvi put da se tako nešto događa. U 2018. godini, njih 18 je nagrađeno za pronalazak devet uređaja. Slična situacija bila je i godinu dana pre.

Ozbiljnosti čitave stvari doprinosi i činjenica da su nagrade izuzetno velike - i do 500.000 juana, odnosno 72.000 dolara.

Šta tačno pronalaze kineski ribariIstočnokineska provincija Đangsu ima više od 1.000 kilometara obale sa pogledom na Japan, Južnu Koreju, a ni Tajvan nije mnogo daleko (500 kilometara južno).

Geografski položaj i veliko američko prisustvo u regionu objašnjava zašto ribari redovno pronalaze čudne uređaje, navodiBi-Bi-Si.

Nagrađeni ribari

Kina nije otkrila poreklo uređaja, već je samo saopšteno da su „napravljeni u drugim zemljama".

Međutim, geostrateški stručnjak Aleksandar Nil kaže da su naprave verovatno došle od američke mornarice, japanskih odbrambenih snaga ili Tajvana.

U strateški važnom delu sveta nije preterano čudno da velike sile i prve komšije pokušavaju da prate kretanje jedni drugih.

Špijuniranje podmornica

 

Američka mornarica je 2009. godine sponzorisala istraživanje podvodnih dronova. Kineski ribari su najverovatnije pronašli takozvane „podvodne jedrilice", koji su manji dronovi i koji mogu da provedu pod vodom mesece, a dovoljno su jeftini da se smatraju potrošnom robom.

Podvodna jedrilica

Dovoljno jeftini, u ovom slučaju, znači da koštaju „samo" desetine hiljada dolara.

Njihov domet i sposobnost da prate kretanja podmornica čine ih veoma važnim, tvrdi Nil, procenjujući da se stotine takvih uređaja nalaze u svetskim morima.

Zbog toga nije čidno zašto se poneki nađe u kineskim ribarskim mrežama. Najmnogoljudnija zemlja sveta ima ogromnu ribarsku flotu, pa je logično da će po zakonu verovatnoće upecati i nešto drugačiji ulov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA