VIDEO Vidoviti Nadrealisti – „Nezdravo šefe, ptice pješke idu“

Sarajevo se nedeljama nalazi u vrhu liste najzagađenijih gradova. Oni malo stariji tvrde da to nije nova vest. A arhiva „Top liste nadrealista“ to dokazuje.

VIDEO Vidoviti Nadrealisti – „Nezdravo šefe, ptice pješke idu“

Ulice glavnog grada BiH već nekoliko nedelja pokrivene su smogom i maglom. Neke Sarajlije kao modni detalj nose maske, drugi šalove, a neki ne izlaze ako ne moraju. Zbog zagađenja su i lokalne vlasti proglasile uzbunu.

Slike Sarajeva iz januara 2020. godine obišle su svet, a mnoge su na društvenim mrežama podsetile i na čuvenu epizodu Nadrealista, snimljenu pre tri decenije.

Nezdravo šefe, nenormalno nezdravo. Magla, nisam mogao proć, ptice pješke idu šefe, veruj mi!

 

Fikcija je pratila realnost u kojoj se čini se neretko više brinulo o drugim stvarima nego o očiglednom.

30 godina kasnije, u BiH, i dalje se priča o statusu naroda i entiteta. Zagađenje je, ipak, mnogo starija tema.

„Meni je divota kad se ja ujutru probudim i dobijem stotine poruka na ove Fejsbuke sa ovim skečevima nadrealista, koje smo mi pravili pre 30 godina. Mi smo hteli na neki mataforički način da pokažemo ljudima da je sama planeta dio našeh ekosistema, odnosno da smo mi dio planete, a ne dio tih sitnih stvari koje su se zvala republika, danas se zovu države i EU i čuda", rekao je dr Nele Karajlić.

Magla u Sarajevu nije prekrila druge teme Nadrealista - nemaštinu, besmisao rata, odnose među narodima.

„Zanimljivo je to kako su mediji danas ti koji su gladni informacija. Pa ako nema ništa pametnije, onda ajde zagađenje dođe na red. Nemoguće da nije bilo zagađenja isto ovako pre 30,35 godina. Tim prije što se prije 35 godina radilo mnogo više fabrika, nego danas. Ne može jedno domaćinstvo u Rakovici, da zagadi onoliko koliko su zagađivale silne fabrike oko Beograda, isto tako i u Sarajevu", istakao je Karajlić.

Ima podataka da je Sarajevo 60-ih godina bilo deset puta zagađenije nego danas. Ipak, od početka januara Beograd i Sarajevo se smenjuju na tronu najzagađenijih prestonica Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA