Srbin opet u centru zbivanja u Davosu

Političari i biznis lideri iz cijelog svijeta polako pristižu u Davos, švajcarski grad koji svake godine u januaru na nekoliko dana postaje centar planete. Na Svjetski ekonomski forum ove godine dolazi i američki predsjednik Donald Tramp, a kakva je situacija u trenutno najvažnijem gradu na svijetu za "Telegraf.rs" govori Dragan Živanović, koji i ove godine brine da svjetskim moćnicima bude toplo.

Srbin opet u centru zbivanja u Davosu

Dragan Živanović iz sela Roanda kod Svilajnca godinama sa svojom porodicom živi u pravom skijaškom raju u Švajcarskoj. Kako kaže, ove godine je sve 10 puta skuplje, bezbjednije i rigoroznije u odnosu na prošlu godinu, a samo sa jednim razlogom - na Svjetski ekonomski forum sutra stiže i američki predsjednik Donald Tramp.

"Danas na ulicama Davosa ima puno više policije, obezbeđenja... skoro da ne možete da otkrijete ko je policajac, a ko ne. Kako ove godine dolazi i Tramp, sve je podignuto na još viši nivo", kaže Živaović.
On i ove godine brine da svjetskim moćnicima bude toplo, pa kako kaže, puni sale i dvorane lož uljem, a to smiju da rade samo u toku noći.

"I mi koji smo zaduženi za grejanje i đubretari, sve moramo da završimo u toku noći. Ujutru ne sme niko od nas da bude na ulicama", ističe Srbin.

Davos, koji je pravi skijaški raj, od 21. do 24. je prestonica biznisa i politike, pa zbog toga su i cijene drastično skočile ove nedjelje.

"Iznajmljivanje stana na nedelju dana za skijaše kreće se oko 1.500 švajcarskih franaka. Za učesnike i goste foruma ta cifra je puno veća, pa sam tako video i jedan stan koji se dnevno izdaje za 50.000 franaka dnevno. Ove godine sve je skuplje, pa tako i za parking mesto dnevno treba da se izdvoji 1.200 franaka", ističe Dragan.

Prema riječima Živanovića, sve je u gradu dovedeno do savršenstva: nema kašnjenja, gužvi, zastoja - sve funkcioniše perfektno.

"Ove godine imamo sreće što nema padavina, pa su ulice na vreme očišćene, za razliku od prošle godine, kada smo radili 24 sata dnevno kako bismo sve očistili na vreme. Ima snega, vreme je divno, a temperatura u toku noći spusti se na minus 16 stepeni", dodaje sagovornik "Telegrafa".

Kako su klimatske promjene glavna tema na Svjetskom ekonomskom forumu ove godine, biće zanimljivo vidjeti da li su i koje rješenje svjetski lideri pronašli, kako bi spriječili "klimatsku apokalipsu".

S tim u vezi ove godine u Davosu je uvedena i jedna novina - sva hrana koja preostane sa banketa i ručkova biće odnijeta u veliku salu u jednoj školi.

"Od 12 do 17 sati svi će moći da odu u salu, ručaju, ponesu kući hranu, kako se ne bi bacila. To je novina u odnosu na prethodne godine", ističe Živanović.

Cijela "frka" biće gotova u četvrtak i petak, kada svi ekonomski i politički moćnici odu iz Davosa, a grad ima rok do nedjelje da sve vrati u pređašnje stanje.

"Sve mora da bude sklonjeno i očišćeno do nedelje uveče, jer od ponedeljka stižu novi gosti - skijaši. To je veliki posao za kratko vreme, ali mora da se odradi", zaključuje na kraju razgovora Dragan Živanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA