Američka kompanija u srcu Semberije

Bjeljinac Igor Perić, sa američkom kompanijom "Bajomek", otvorio je u Bijeljini firmu u kojoj je zaposlio 12 radnika. Cilj mladog stručnjaka informacionih tehnologija jeste da potencijal mladih s naših prostora prepoznaju i strane kompanije. Juče ih je posjetio i američki ambasador Erik Nelson.

Američka kompanija u srcu Semberije
FOTO: biomech.ba

"Bajomek" je tehnološki razvojni centar koji se bavi analizom pokreta i vibracija u industriji i raznim oblastima. Izvoze isključivo na američko tržište.

- Mjerimo stvari kao što su centar ravnoteže, centar pažnje, način šetanja i da te informacije pošaljemo relevantnim osobama, kliničarima, doktorima, stručnjacima koje tE informacije mogu da koriste za razne dijagnostike, odnosno procjenu efikasnosti nekih terapija ili tretmana - naglašava Igor Perić.

Mladi inženjeri i programeri, znanjem, svestranošću i marljivim radom, dokazuju da mogu da grade budućnost i imaju odličnu perspektivu i u svojoj zemlji.

-Ovo je jedan od najpozitivnih primjera u našem gradu, a možda i u čitavoj Srpskoj kako se mladim ljudima daje prostor za napredak, rad i usavršavanje- istakao jeprogramer Stefan Petković.

Ivana Pijetlović, učenica Gimanzije "Filip Višnjić", naglašava da jo ovo dođe kao nastavak školovanja.

- U toku svog školovanja nisam stekla nikakvo iskustvo ni znanje iz samog programiranja i softverskog inžinjerstva tako da sam ovo ocijenila kao odličnu priliku, gdje bih mogla da nastavim svoje obrazovanje i rad na sebi - rekla je Ivana Pijetlović.

Ova kompanija dobar je primjer STARTAP kompanija osoba, koje se vraćaju iz dijaspore i ulažu u zavičaj, ocijenili su predstavnici američke ambasade

- Pozvao bi i podstakao zvaničnike u Republici Srpskoj i BiH da slušaju ljude poput Igora, koji imaju ideju o tome kako privući direktne strane investicije i zaposliti mlade, talentovane ljude u BiH - poručio je Erik Nelson, američki ambasador u BiH.

U firmi "Bajomek" planiraju da povećaju broj zaposlenih. Organizuju i obuku za studente i srednjoškolce, sve u namjeri da doprinesu razvoju svog grada i Srpske, da bi i mladi ostali na ovim prostorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA