Zabranjeni grupni turistički obilasci po četvrti crvenih fenjera

Vlasti Amsterdama zabranile su grupne turističke obilaske s vodičem kroz četvrt poznatu po crvenim fenjerima, gde turisti razgledaju polunage prostitutke i druge seksualne radnike u izlozima.

Zabranjeni grupni turistički obilasci po četvrti crvenih fenjera
FOTO: Koen Van WEEL / ANP / AFP

Ta odluka je najnoviji pokušaj vlasti Amsterdama da suzbije prekomeran broj turista i zaštiti radnike te četvrti koja je "magnet" za posetioce, kao i da tu oblast raščisti.

Naročito turisti koji prolaze u grupama redovno zlostavljaju seksualne radnike i fotografišu ih bez njihove dozvole.

"Omalovažavajuće je smatrati seksualne radnike turističkom atrakcijom", rekao je vice-gradonačelnik Amsterdama Viktor Eferhart.

Grupna poseta četvrti s crvenim fenjerima i dalje će biti dozvoljena ukoliko se vodiči pridržavaju novog ograničenja koje stupa na snagu u aprilu: da se ne prilazi izlozima.

Svakodnevno tuda prođe 115 grupnih obilazaka s vodičem. Gradska vlast kaže da je istraživanje pokazalo da više od polovine stanovnika i preduzeća u toj oblasti smatra da tako veliki broj posetilaca ometa život i rad.

Zabrana grupnih obilazaka izloga četvrti s crvenim fenjerima "pomoći će da se spreči ometanje stanovnika i preduzeća", rekao je zato Eferhart.

Amsterdam godinama trpi loše posledice prevelike turističke posete koja stvara stalnu gužvu na ulicama uz kanale u istorijskom srcu tog grada, gde je i četvrt s crvenim fenjerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA