Gužve zbog zdravstvenog osiguranja: Nove brige nezaposlenih

Otkako nezaposlenost više nije osnov za prijavu na osiguranje, gužve u bijeljinskoj filijali Fonda zdravstvenog osiguranja ne jenjavaju. Da bi ostvarili ovo pravo, nezaposleni do kraja februara moraju da izaberu jedan od 13 osnova.

Gužve zbog zdravstvenog osiguranja: Nove brige nezaposlenih
FOTO: RAS Srbija

Procjenjuje se da će na evidenciji od marta biti 26.000 novih osiguranika, koji ne mogu da ostvare pravo na zdravstveno osiguranje po drugom osnovu.

Gotovo svakodnevno na šalterima bijeljinske poslovnice Fonda zdravstvenog osiguranja od 7 do 16 časova obrati se blizu 500 nezaposlenih. Neki sa prikupljenom papirologijom, drugi da bi saznali šta im je potrebno. Pomoć traže od zaposlenih, pomno čitaju obavještenja na oglasnim tablama, a obraćaju se i zaštitniku prava na spratu Filijale.

Gordana Janković na evidenciji nezaposlenih je skoro dvije decenije. Ne vjeruje da će posao naći, a sada strahuje i na koji način će ostvarivati zdravstveno osiguranje.

- Možda se ovo pokaže kao dobra mjera, ali bojim se da na kraju ne ispadne preko naših leđa. Sigurna sam da ima dosta onih koji posao traže, a boga mole da ga ne nađu, ali i oni se ne smiju ostaviti bez zdravstvenog osiguranja - smatra Gordana.

Zdravstvena knjižica ovjerena je do 29. februara. Do tada svi moraju da prikupe neophodnu dokumentaciju i prijave se na neki vid osiguranja.

- Dan sam izgubila hodajući od jednog šaltera do drugog, te u Poresku upravu, te u opštinu. Ali da bar završim. Ipak je zdravstveno osiguranje ono bez čega ne možemo, a i valjda je osnovno ljudsko pravo - kaže Gordana.

Dostaviti potvrde

U Fondu zdravstvenog osiguranja pojašnjavaju da je po prvi put mogućnost da osnov za prijavu na zdravstveno osiguranje bude starosna dob, specifična bolest, poseban društveni status i slično. Ističu da lica bez prihoda moraju dostaviti potvrdu nadležne institucije da ne ostvaruju prihode, trudnice i porodilje ovjerenu izjavu da ne ostvaruju nijedan drugi osnov za prijavu na osiguranje.

Imovina nije prepreka za prijavu i ne smatra se prihodom, izuzev ako vlasnik od nje ostvaruju profit. Naglašavaju da se na ovaj način pokušavaju spriječiti zloupotrebe sistema, jer je bilo primjera da ljudi koji su bili prijavljeni po osnovu nezaposlenosti u stvari rade u inostranstvu ili na crno, pa su se liječili na teret društva.

Na području bijeljinske Filijale Zavoda za zapošljavanje evidentirana su 9.652 nezaposlena lica, a u pasivnoj ponudi ih je bilo za hiljadu više. U Zavodu očekuju da će od 20 do 30 odsto evidentiranih na pasivnoj evidenciji preći na aktivnu listu jer ostvaruju neko od prava poput novčane nadoknade u slučaju nezaposlenosti, dokupa staža.

Sva lica koja su bez prihoda i dalje će imati zdravstveno osiguranje na teret Srpske, kao i do sada. Jedina je promjena što će ovo pravo ostvarivati direktno u Fondu umesto u Zavodu za zapošljavanje.

S druge strane, lica koja su po raznim osnovama ostvarivala prihode, a nisu bila obavezno osigurana, imaju mogućnost da lično finansiraju zdravstveno osiguranje.

Odbijanje posla

Broj aktivnih tražilaca posla se povećava, ali u Birou najavljuju rigoroznije mjere kako bi se zaista ustanovilo ko traži posao, a ko ne. Rukovodilac Filijale Siniša Kajmaković kaže da će svi koji dva puta neopravdano odbiju ponuđeni posao izgubiti status nezaposlenog lica, što podrazumijeva i gubitak prava.

- Primjenjivaćemo zakonske i podzakonske odredbe koje kažu da se nezaposlena lica moraju javljati na pozive poslodavaca, ali i druge - najavio je Kajmaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA