Povećati plate zaposlenima u lokalnoj samoupravi

Predsjednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske, Branko Zelenović, je danas na konferenciji za medije u Bijeljini, zajedno sa saradnicima, najavio da će Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici razmatrati njihov prijedlog da se Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u lokalnoj samoupravi produži na godinu dana.

Povećati plate zaposlenima u lokalnoj samoupravi

On je napomenuo da je njihov zahtjev bio i da se plata zaposlenima poveća za najmanje 10%, koju su podržali predstavnici opština i gradova.

"Zaposlenima u lokalnoj samoupravi već 10 godina nije povećavana plata dok sa druge strane, na zahtjev Sindikata imali smo brojna povećanja zaposlenima u ministarstvima zdravstva, prosvjete, unutrašnjih poslova", istakao je predsjednik Sindikata lokalne uprave i samouprave javnih službi Republike Srpske.

"Što se tiče inicijative Saveza sindikata Republike Srpske, naravno da nećemo ostati na ovome. U dogovoru sa Vladom Republike Srpske tražićemo da u ovoj godini dođe do povećanja plata, kako u privatnom, tako i u državnom sektoru, kako bi se zaustavio odlazak radne snage u Evropu", rekao je Zelenović.

"U toku prošle sedmice je bilo slučajeva zastrašivanja radnika lokalne samouprave kako neće doći do potpisivanja Posebnog kolektivnog ugovora, niti povećanja plata, ali dok je Sindikata, radnici će biti zaštićeni, poručio je Zelenović.

"Posebni kolektivni ugovor će biti potpisan u toku sledeće sedmice" , naglasio je, i dodao:

"To je bilo u gradskoj upravi Banjaluka, ali i ostalim opštinama. Bilo je priča da neće doći do potpisivanja ugovora, da se neće isplatiti plate. Mi vam garantujemo da ćemo ugovor potpisati već u sledećoj sedmici i da će skoro svi načelnici i gradonačelnici uspjeti u skladu sa svojim mogućnostima da povećaju plate."

Zelenović najavljuje da će se sindikalna borba nastaviti i ubuduće, te da će se ići na to da se cijena rada poveća, za početak na 100, a kasnije i na 110 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA