Žalbe građana pljušte zbog obuće, tehnike i komunalija

Na listi žalbi potrošača u Srpskoj prošle godine najčešće su se našle pritužbe na prodavce koji ne uvažavaju reklamacije za tehničke proizvode, odjeću, obuću, a nije manjkalo ni primjedbi na komunalne usluge.

Žalbe građana pljušte zbog obuće, tehnike i komunalija

Prema podacima Inspektorata RS, po konkretnim reklamacijama potrošača kojima su tražili zaštitu individualnih potrošačkih prava republička tržišna inspekcija je u 2019. godini obavila 221 kontrolu, a u 173 slučaja utvrđeno je da su reklamacije bile opravdane.

- U toku inspekcijske kontrole 157 reklamacija je uvaženo i riješeno na licu mjesta, a 16 je riješeno nakon naloženih upravnih mjera. U 38 kontrola utvrđeno je da reklamacije potrošača nisu bile opravdane, a u deset slučajeva reklamacije nisu bile u nadležnosti tržišne inspekcije, a neke su riješene prije izlaska inspektora na teren i slično - kazali su u Inspektoratu RS.

Dodali su da uspješno rješavaju žalbe potrošača, ali su se, kako kažu, i sami kupci posljednjih godina značajno edukovali i informisali o svojim pravima.

- Svijest potrošača o njihovim pravima svakim danom raste, a možemo reći da je vidan i napredak u ponašanju trgovaca. Sve češće se susrećemo sa situacijama da se žalbe potrošača rješavaju dogovorom i kompromisom, bez potrebe preduzimanja represivnih i kaznenih mjera od strane inspekcije - kazali su u Inspektoratu i pozvali građane da im se obrate u svakom slučaju kada smatraju da su im prava na bilo koji način uskraćena.

Predsjednik Udruženje za zaštitu potrošača "Reakcija" iz Banjaluke Dušan Srdić kaže da na njihovu adresu stiže sve više pritužbi građana.- U prethodnom periodu najviše žalbi stiglo je zbog komunalnih usluga i lošeg kvaliteta obuće, gdje smo riješili mnoge slučajeve - kazao je Srdić.

Dodao je da potrošači prava mnogo lakše ostvaruju putem Udruženja, jer prodavci prečesto pozivaju na servisere, sudske vještake i slično, kako bi se građanima to učinilo komplikovano i odustali od toga.

- Ove godine bi trebalo da bude izmijenjen Zakon o zaštiti potrošača RS, a mi ćemo inicirati da se uvedu neke nove stavke kako bi zaštita potrošača bila na što većem nivou - kazao je Srdić.

Banjalučanka Dragana Babić požalila se redakciji "Glasa Srpske" da joj nedavno u jednoj prodavnici obuće nisu uvažili reklamaciju za kožne čizme, koje je platila 229 KM, a odlijepio im se đon nakon nekoliko nošenja.

- U obrazloženju prodavca pisalo je da na deklaraciji stoji da je čizma za suvo vrijeme. Ne razumijem na osnovu čega su oni zaključili da sam čizmu nosila za vrijeme kiše, a kiše nije bilo dva mjeseca. I kako to da se đon odlijepio tačno na mjestu gdje se stopalo savija - kazala je Babićeva.

KESE

Dušan Srdić kaže da se u posljednje vrijeme bilo mnogo pritužbi na prodavce zbog naplaćivanja plastičnih kesa.

Na osnovu tih žalbi republička tržišna inspekcija je u sedam trgovačkih objekata u Srpskoj utvrdila zloupotrebu odluke o naplati vrećica, te zabranila njihovu prodaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA