Preminuo tvorac naredbi „kopi“, „pejst“, „kat“...

Leri Tesler, legenda ranog razvoja računarske nauke, preminuo je u 75. godini. Tesler je najpoznatiji po kompjuterskim naredbama za kopiranje, prebacivanje, sečenje...

Preminuo tvorac naredbi „kopi“, „pejst“, „kat“...

Njegove kompjuterske naredbe olakšale su život i svakodnevno ih koriste stotine miliona ljudi, a vrlo malo njih zna ko ih je zapravo smislio.Leri Tesler počeo je da radi u Silicijumskoj dolini 60-ih godina, kada je računarska nauka bila još u povoju, a kompjuteri nisu bili na raspolaganju većini ljudi.

Velikim delom zahvaljujući njegovim inovacijama, koje su uključivale naredbe "cut" (iseci), "copy" (kopiraj), "paste" (nalepi), "find/replace" (pronađi/zameni), kompjuteri su postali jednostavni za upotrebu većini ljudi.

Kompanija „Zeroks", gde je Tesler proveo deo karijere, odala mu je počast, navodeći da je svačji radni dan jednostavniji zahvaljujući njegovim revolucionarnim idejama.

Tesler je rođen u Bronksu 1945. godine i studirao je na Univerzitetu Stenford u Kaliforniji. Posle diplomiranja, specijalizovao se i posveti osmišljavanju računarskog interfejsa, odnosno pravljenju kompjutera lakšim za upotrebu.

Karijeru je započeo u istraživačkom centru „Zeroksa" u Palo Altu, nakon čega ga je Stiv Džobs doveo u „Epl" gde je proveo 17 godina i postao šef naučnog tima.

Posle „Epla" pokrenuo je sopstveni obrazovni startap, a radio je povremeno i za „Amazon" i „Jahu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA