U pohodu na Avalu, zeleni dragulj Beograda

Nadomak Beograda, na manje od pola sata vožnje nalazi se planina Avala, čudesni zeleni raj. Kao idealno odmaralište za odrasle i decu, Avala podjednako privlači i Beograđane i turiste na svoje staze.

U pohodu na Avalu, zeleni dragulj Beograda

Sve je više onih koji dolaze na ovu nisku planinu u potrazi za mirom i svežim vazduhom. Otkrivamo vam šta ne smete propustiti na Avali.

Beograd iz jednog drugačijeg ugla

Svako ko dolazi u Beograd autoputem iz pravca Niša zna da je stigao kada ugleda Avalski toranj. Pogled na avalsko zelenilo lako zapanjuje, ali veće divljenje izaziva pogled sa tornja na Beograd. Čini se da priroda nije štedela svoju raskoš i lepotu kad je natkrila srpsku prestonicu ovom planinom. Kao prava šumska lepotica, Avala opčinjava svojom listopadnom i borovom šumom, bezbrojnim stazama za šetnju i brojnim znamenitostima kulture.

Nemojte žuriti kada obilazite ovaj šumadijski zeleni dragulj. Iznajmite stan na dan na Voždovcu i krenite odatle u pustolovinu koja će vam osvežiti dušu. Jednom kad se popnete na Avalu, Beograd vam više nikad neće biti isti.

Prepustite se lepoti prirode

Za sve koji žive u gradu i nemaju priliku da uživaju u prirodi, Avala će biti kao punjenje baterija na maksimum. Čak 370 hekatara zemljišta nalazi se pod šumom. Smatra se da na ovoj planini bogate flore i faune raste čak 597 biljnih vrsta, a neke od njih su zaštićene kao izuzetno retke. Slično je i sa životinjama. Avala je prirodno stanište velikom broju ptica, od kojih je 21 vrsta zaštićena. Od 16 vrsta sisara koji ovde žive, šest je takođe pod zaštitom zbog svoje retkosti.

Ovaj teren je privlačan planinarima, a posebno rekereativcima koji se bave orijentiringom. Zbog toga nije čudo što se ovde održavaju brojna takmičenja kako u orijentiringu, tako i planinskom trčanju i biciklizmu. Na Avali se nalaze i dva planinska doma za opuštanje, Mitrovićev dom i Čarapićev brest.

Međutim, ne morate biti biolog, sportista, pa ni fotograf da biste upili svu tu lepotu. Dovoljno je samo da dođete i započnete najzeleniju šetnju nadomak Beograda, pa da vas Avala zauvek osvoji.

Otkrijte zanimljivu istoriju

Dobri poznavaoci ovog kraja znaju da Avala svoje ime duguje Turcima. Zapravo, Turci su naziv Avala ili Havala dali nekadašnjem srednjovekovnom gradu Žrnov. Dok su Srbi svoje utvrđenje opevali u pesmama po ovom imenu, Turci su ga promenili u Havala, što znači „mesto, uzvišenje koje dominira okolinom". Na mestu na kom se nekad nalazila tvrđava Žrnov danas se nalazi veliki spomen-kompleks - Spomenik Neznanom junaku, delo arhitekte Ivana Meštrovića.

Iza ovog impozantnog spomenika kulture krije se nesvakidašnja priča o srednjovekovnoj tvrđavi Žrnov, koja je uništena da bi ovaj spomenik bio postavljen. Naime, prema odluci kralja Aleksandra I Karađorđevića, 1934. godine Žrnov je srušen dinamitom. Postoje brojne špekulacije zbog čega je od svih mesta na Avali baš ovde morao biti postavljen spomenik, kao i da li je rušenje viševekovne tvrđave bilo neophodno. Ipak, prava istina skrivena je pod velom tajne.

Četiri godine kasnije, na Vidovdan 1938. godine na istom mestu otkriven je impozantan Spomenik Neznanom junaku sa osam karijatida u narodnoj nošnji, koje i danas nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

Pored ovog, na Avali se nalazi i Spomenik sovjetskim vojnim veteranima, koji je podignut u čast ruskih oslobodilaca Beograda koji su 1964. godine nastradali u avionskoj nesreći, baš tu na Avali. Tu su i dva spomenika Vasi Čarapiću, vojvodi iz Prvog srpskog ustanka. Jedan od njih urađen je u bronzi, a drugi u drvetu, a oba se nalaze u neposrednoj blizini planinskog doma „Čarapićev brest".

U podnožju planine u selu Jajinci nalazi se još jedan istorijski spomenik iz perioda Drugog svetskog rata. Reč je o Spomen-parku Jajinci koji je posvećen žrtvama Banjičkog logora.

Avalski toranj - najlepši vidikovac

Mnogima je prva asocijacija na Avalu čuveni Avalski toranj. Kao simbol Avale i Beograda TV toranj srušen je za vreme NATO bombardovanja 29. aprila 1999. godine. Gotovo identičan podignut je deset godina kasnije, te tako i danas sa preko 204 metara visine pruža pogled na Beograd i Šumadiju od kojeg zastaje dah.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA