Pejić: Unaprijediti funkcionalno znanje učenika

U Bijeljini je danas održana obrazovna dijaloška platforma za učesnike iz različitih društvenih sektora sa područja grada na kojoj je ocijenjeno da obrazovanje u BiH mora biti unaprijeđeno, a znanje učenika funkcionalno.

Pejić: Unaprijediti funkcionalno znanje učenika

Izvršni direktor nevladine organizacije "Dženezis projekat" iz Banjaluke Dijana Pejić kaže da je učesnicima, kao glavna tema dijaloške platforme, prezentovano tumačenje međunarodnog istraživanja za procjenu znanja i vještina učenika /PISA/ 2018. za BiH, odnosno rezultati tog istraživanja koji su, prema njenim riječima, poražavajući.

"Istraživanje je pokazalo da naša djeca ne posjeduju funkcinalno znanje neophodno za svakodnevni život, znanje koje umiju da primijene, a da je njihovo reproduktivno znanje veoma dobro, ali se PISA ne bavi istraživanjem te vrste znanja", rekla je Pejićeva.

Ona je dodala da je istraživanje pokazalo i da je svaki drugi petnaestogodišnjak u BiH funkcionalno nepismen.

"Konstatacija da naš petnaestogodišnjak kasni tri godine za vršnjakom u zemljama koje su u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj /OECD/ je zabrinjavajuća.

Ova činjenica treba da nas natjera na akciju kojom bi se, pod hitno, neke stvari u našim sistemima mijenjale za dobrobit naše djece", rekla je Pejićeva.

Učesnicima dijaloške platforme o ovoj temi u Bijeljini predavanja su održali profesori iz Banjaluke Ivana Zečević, ekspert za pedagošku i školsku psihologiju i Slavica Tutnjević, ekspert za razvojnu psihologiju.

Nevladina organizacija "Dženezis projekat" tehnički je partner Unicefa BiH na programu "Unapređenje kvaliteta učenja u BiH", a na osnovu PISA istaživanja 2018. godine.Program se realizuje zahvaljujući podršci Ambasade Norveške u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA