Vodica za ispiranje usta stvara mrlje na zubima

Sastojak vodica za ispiranje, antiseptik klorheksidin glukonat, može prouzročiti i smeđe mrlje na caklini, a ne preporučuje je se koristiti odmah nakon pranja zuba

Zdravlje

Vodica za ispiranje usta može ugroziti zdravlje, upozoravaju stomatolozi sa Univerziteta u Newcastleu. Neki od sastojaka tekućine djeluju štetno na zube i desni posebno ako se ne koriste pravilno, ističu stručnjaci.

Većina vodica sadrži alkohol, neke čak i do 26 posto, a on je baza za sastojke kao što su mentol i eukaliptus i može djelovati tako da razbija plak, piše Daily Mail.

Međutim, alkohol sam po sebi suši usta i razgrađuje sluz koja vlaži usnu šupljinu. To rezultira lošim zadahom i može uzrokavati neugodan osjećaj žarenja u ustima. Tekućine na bazi alkohola također su povezane i s povećanim rizikom od oralnih karcinoma.

Australski naučnici su još 2009. objavili da etanol u vodicama omogućava uzročnicima raka, poput nikotina, da lakše dospije u sluznicu usta.

Također u ustima se može nakupljati i otrovni nusproizvod alkohola, acetaldehid. Neki sastojci paste za zube, poput natrijevog lauril sulfata, mogu doći u kontakt s fluridom iz vodice uslijed čega ona gubi svoju učinkovitost. Zbog toga treba pričekati barem pola sata nakon pranja zuba s ispiranjem usta.

Tekućine za ispiranje mogu uzrokovati i mrlje na zubima za što je odgovoran hemijski spoj klorheksidin glukonat, antiseptik koji smanjuje bakterije i uklanja plak. Međutim, redovno izlaganje zuba njemu može prouzročiti i smeđe mrlje na caklini zbog hemijske reakcije.