Ljekari u Bijeljini spremni za sve izazove: Iskrenost najjači saveznik u borbi protiv korone

Iskrenost stanovnika je najjači saveznik u borbi protiv širenja virusa korona i samo ako budemo dobijali tačne informacije od naših pacijenata, moći ćemo da, poštujući sve mjere zaštite, stanemo na crtu virusu korona i ne pokleknemo u borbi za zdravlje svih nas.

Ljekari u Bijeljini spremni za sve izazove: Iskrenost najjači saveznik u borbi protiv korone

Istakli su to za "Glas Srpske" ljekari bijeljinske Bolnice "Sveti vračevi" koji se užurbano pripremaju za sve izazove koje pred njih stavlja "kovid 19" s obzirom na to da je u tom gradu virus potvrđen kod tri osobe. U borbi protiv pošasti koja hara cijelim svijetom i u bijeljinskoj bolnici prvi na udaru je Odsjek za infektologiju.

Infektolog Aleksandra Radojčić kaže da su preduzeli sve potrebne mjere prevencije kako bi spriječili ulazak virusa u bolnicu.

- Osposobili smo dio starih prostorija koje su sada namijenjene za karantin, a ovih dana biće završena i intenzivna njega sa 14 kreveta i respiratorima. Osim toga, pripremili smo infektološku ambulantu, odvojenu od svih bolničkih objekata, u kojoj pregledamo pacijente koji su pod sumnjom da su zaraženi. Tu im uzimamo i briseve. Ovih dana biće osposobljena i posebna hirurška sala namijenjena zaraženim virusom korona, a imamo i posebnu salu za trudnice - ispričala je Radojčićeva dodavši da su timovi ljekara u pripravnosti. Ona je podsjetila da u karantinu imaju porodicu u kojoj su roditelji pozitivni, a djeca negativna na virus.

- Naš nulti pacijent je stigao iz inostranstva. Nakon što je potvrđeno da je pozitivan na "kovid 19", testirana je i njegova porodica te je supruga bila pozitivna. Virus je potvrđen i kod njegove koleginice s kojom dijeli kancelariju. Svi su dobrog opšteg stanja. Imali su blage simptome, malaksalost, bolove u mišićima, blago povišenu temperaturu i grebanje u grlu - kazala je Radojčićeva.

Naglašava da ljekari imaju određenu količinu zaštitne opreme, ali da će im biti potrebno više ukoliko se epidemiološka situacija pogorša.

- Ne plašimo se iako na početku nikome nije bilo svejedno. Svjesni smo da je virus došao u naš grad i poštujući sve mjere zaštite, nećemo pokleknuti u borbi za zdravlje svih - istakla je Radojčićeva.

Apelovala je na građane da ljekarima govore istinu kada dođu na preglede.

- Mnogo bi nam lakše bilo da sve držimo pod kontrolom kada bi pacijenti govorili istinu. Nažalost, imamo situacija da u roku od 15 minuta promijene priču i u tim situacijama je veoma teško ispratiti sve kontakte koje su imali i zaštititi sve građane - upozorila je Radojčićeva.

Za eventualne teške dane spremni su i u Odjeljenju za plućne bolesti u Bolnici "Sveti vračevi" s obzirom na to da je uloga pulmologa značajna u liječenju oboljelih sa teškim respiratornim simptomima.

- Spremni smo za ono najgore, ali ne gubimo nadu da smo preduzeli sve potrebne mjere da do takvog scenarija ne dođe - istakla je načelnica tog odjeljenja, specijalista pulmolog Slađana Trifković. Ona pojašnjava da je upala pluća najteža komplikacija kod zaraženih virusom korona.

- "Kovid 19" izaziva veoma tešku upalu pluća, gdje pacijenti imaju osjećaj gušenja te su im potrebni respiratori ili vještačka pluća da bi mogli da dišu - rekla je Trifkovićeva i dodala da, vodeći računa o svakom pacijentu, ljekari danonoćno brinu da virus ne uđe u bolnicu. Naglašava da je svaka virusna upala pluća atipična zbog toga što daje drugačiju kliničku sliku pacijenta, a i drugačija je vrsta liječenja u odnosu na bakterijske ili obične pneumonije.

- Samim tim što su u pitanju virusi, ne postoje ni određeni lijekovi, odnosno rijetki su antivirusni lijekovi kojima bi se mogla liječiti virusna upala pluća, a posebno u ovoj situaciji kada je riječ o potpuno novom virusu, što dodatno otežava situaciju - kazala je Trifkovićeva.

Uskoro centar za detekciju virusaSrpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će u bolnici "Sveti vračevi" u narednom periodu biti uspostavljen centar za detekciju virusa, kao i u Banjaluci i Foči, radi regionalne raspoređenosti. Dodik je rekao da je neophodno imati specijalni aparat i specijalno obučene ljude za ovakvu vrstu centra.

- Trenutno se u Banjaluci obavlja ubrzani kurs za ljude iz Bijeljine o tome, činimo sve što je moguće, ne propuštamo nijedan trenutak - rekao je Dodik nakon susreta sa vršiocem dužnosti direktora bijeljinske bolnice Milicom Lovrić. On je pohvalio organizaciju u ovoj bolnici istakavši da je sve što može da se čini sa stanovišta lokalnih odnosa i njihovih napora i urađeno.

Lovrićeva je istakla da posjeta srpskog člana Predsjedništva BiH bolnici predstavlja dobru poruku da dijele sve probleme, što je vjetar u leđa svim naporima koje bolnica čini da savlada potencijalnu epidemiju u Semberiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA