Kajmaković: Griješe poslodavci koji dijele otkaze, oni ne mogu očekivati benefite Vlade

U bijeljinskoj regiji je epidemija virusa korona dovela do otpuštanja 145 radnika, što je skoro minorno u odnosu na broj zaposlenih i pokazuje da odgovorni poslodavci vjeruju mjerama vlasti Republike Srpske, izjavio je Srni rukovodilac filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske u Bijeljini Siniša Kajmaković.

Kajmaković: Griješe poslodavci koji dijele otkaze, oni ne mogu očekivati benefite Vlade

"Ovo je ogledalo ozbiljnosti rada institucija vlasti, Vlade i Kriznog štaba, prvenstveno što nemamo eskalaciju epidemije u smislu broja oboljelih i smrtnosti, ali i što zbog mjera koje se već provode poslodavci ipak nisu masovno davali otkaze svojim zaposlenim, kako vidimo da se dešava u svijetu", rekao je Kajmaković.

On kaže da je najbolji parametar dobro urađenog posla povjerenje, odgovornost, savjesnost, solidarnost i ozbiljnost poslodavaca u Srpskoj i vjera poslodavaca u mjere koje je Vlada obećala i koje su počele da se primjenjuju.

"Griješe poslodavci koji dijele otkaze, jer se eksplicitno zamjere odredbama Vlade koja je najavila da će oni koji budu trpeljivi i razumni i nađu način da premoste ovo teško vrijeme, a da ne daju otkaze radnicima, dobiti čitav set benefita koji je već počeo da se primjenjuje", ističe Kajmaković.

On navodi da su neki od benefita preuzimanje plaćanja doprinosa na lične dohotke u martu i aprilu, odlaganje plaćanja PDV i poreza na dobit, kao i kreditnih anuiteta.

Kajmaković ističe da ne mogu očekivati benefite privrednici koji su otpustili radnike, pogotovo masovno, navodeći da je to jasna poruka vlasti Republike Srpske.

"Država je tu, prije svega, da zaštiti radnike i njihovu egzistenciju, kao i ličnu potrošnju, koje nema ukoliko nema plate, a lična potrošnja generiše obnovu društva", dodao je on.

Kajmaković je precizirao da je, od uvođenja vanredne situacije zbog epidemije virusa korona 16. marta do danas, otkaze dobilo 105 radnika u Bijeljini, 32 u Loparama i osam u Ugljeviku, a riječ je o onima koji ostvaruju pravo na novčanu naknadu preko Zavoda za zapošljavanje.

On je naveo kao krajnje loš primjer u Loparama, gdje je firma otpustila više od 70 zaposlenih, a kao jako dobar primjer - privrednika u Ugljeviku koji je svim radnicima produžio ugovore iako su istekli u martu.

Kajmaković je rekao da radnici koji su dobili otkaz od poslodavca imaju pravo na novčanu naknadu preko Zavoda za zapošljavanje, u iznosu od 416 do 800 KM, pri čemu godine staža uslovljavaju dužinu isplate, a visina prethodnih ličnih primanja visinu novčane naknade.

Foto: Arhiva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA