U 50 kontrola nije konstatovano kršenje Uredbe o ograničenju marži

Republička tržišna inspekcija je u protekla četiri dana izvršila 50 kontrola u prodajnim objektima širom Republike Srpske u kojima nije konstatovano kršenje Uredbe o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području Republike Srpske, saopšteno je iz Inspektorata Srpske.

U 50 kontrola nije konstatovano kršenje Uredbe o ograničenju marži
FOTO: RAS Srbija

U saopštenju je navedeno da, imajući u vidu obim proizvoda koji je obuhvaćen uredbom, same kontrole zahtijevaju nešto duže vrijeme jer inspektori vrše temeljne provjere formiranja cijena za stotine različitih tipova i proizvođača proizvoda koji su definisani uredbom, koja je stupila na snagu krajem prošle sedmice.

Iz Inspektorata podsjećaju da je navedenom uredbom ograničena marža svih učesnika u lancu snabdijevanja robom ili proizvodima, tako da ne prelaze nivo marži te robe ili proizvoda na dan 5. mart.

"Nabavna cijena na koju se obračunava marža obuhvata fakturnu cijenu proizvođača, odnosno dobavljača, uvećanu za zavisne troškove nabavke, kao što su troškovi carinjenja, transporta, skladištenja, troškovi špediterskih usluga i slično", pojašnjeno je u saopštenju.

Iz Inspektorata skreću pažnju trgovcima da u svakom trenutku mogu očekivati posjetu inspektora, da kontrole na terenu vrše i tržišni inspektori jedinica lokalne samouprave, čime je broj izvršenih kontrola značajno veći, te naglašavaju da će svaki prekršaj biti strogo sankcionisan.

U saopštenju je navedeno da je za kršenje Urebe propisana kazna za trgovca kao privredno društvo, odnosno drugo pravno lice 10.000 KM, za odgovorno lice 5.000 KM, te za trgovca kao preduzetnika 6.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA