Bijeljina: Epidemiološka situacija stabilna

  • BIJELJINA
  • 09. Apr 2020.

Na teritoriji Semberije, pod nadzorom je 550 osoba. Do sada je testirano 116 lica, a čekaju se rezultati testa za četiri lica. U proteklim danima, izliječene su tri osobe na Covid-19, dok je još uvijek šest pozitivnih, sa dobrom zdravstvenom kliničkom slikom.

Bijeljina: Epidemiološka situacija stabilna

„Na osnovu zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije od prije nekoliko dana, Grad Bijeljina je donio odluku da od danas i privredni subjekti koji se bave prodajom bijele tehnike, vodomaterijala, sanitarija, elektro-materijala, keramike, boja i lakova, auto dijelova mogu da rade uz poštovanje zahtijevanih svih procedura. Prema informaciji Kol centra Agrarnog fonda, imamo informaciju da se pojavljuje višak poljoprivrednih proizvoda. Stala je prodaja bikova, svinja i nekih poljoprivrednih proizvoda, tako da koristim priliku da pozovem stanovništvo da u ovim vremenima pokušamo da budemo solidarni i da kupujemo domaće proizvode", rekao je Zamjenik gradonačelnika Predrag Jović.

U karantin u OŠ „Vuk Karadžić", dostavljeno je 50 novih kreveta sa dušecima i posteljinom i na taj način je povećan kapacitet ovog karantina na 122 kreveta.

„D.o.o. „Mihajlović" iz Bijeljine, želi da donira 500 prehrambenih paketa stanovništvu. Dogovorili smo se da prioritet budu osobe sa invaliditetom i svi oni koji su ugrožene i marginalizovane grupe. Organizacija osoba sa invaliditetom „Kolosi", koji u svom sastavu imaju 12 udruženja, dostavili su nam spisak od 120 imena svojih članova. Vidjećemo da u te pakete koje budemo dijelili, ubacimo i neka dezinfekciona sredstva", naveo je Jović.

Firme TRB i Elvaco MetPro, koje su kupile 10.000 boca gotovog rastvora za dezinfekciju, sutra će na dva punkta blizu zgrade Gradske uprave, dijeliti boce sa dezinfekcionim sredstvima. Pored toga, veliki broj dezinfekcionih sredstava podijeliće javnim preduzećima u Bijeljini.

„Trenutno imamo tri izliječena pacijenta i šest registrovanih na Covid-19. Od njih su dva u bolničkom karantinu i četiri pacijenta u Domu učenika. Kliničko stanje im je stabilno. U bolničkoj izolaciji se nalaze još četiri pacijenta kod kojih postoji klinička sumnja i očekujemo rezultate testa. Do sada je testirano 116 lica. U prethodnih nekoliko dana, proširili smo krug testiranja i sada testiramo sve osobe koje su bile u direktnom i indirektnom kontaktu sa inficiranim. Pored toga, započeli smo i testiranje zdravstvenih radnika koji su neposredno učestvovali u radu sa inficiranim pacijentima. Rezultati testova u oba slučaja su negativni", istakla je v.d. direktor Bolnice „Sveti Vračevi" Milica Lovrić.

Danas su počele građevinske pripreme, u prostorijama bivše psihijatrijske ambulante, za prijem PCR aparata.

„Epidemiološka situacija je stabilna, što nas ohrabruje i daje nam potvrdu da su preduzete mjere dale rezultate. Pod epidemiološkim nadzorom imamo 550 osoba. Na Graničnom prelazu „Rača" imamo pet osoba koje su uglavnom iz drugih lokalnih zajednica i koje očekuju upućivanje u svoje lokalne zajednice. U Domu učenika imamo četiri osobe pozitivne na Covid-19, bez tegoba. U karantinu u OŠ „Vuk Karadžić" imamo 60 osoba koje su, takođe, bez tegoba. Juče smo imali jednu mlađu mušku osobu koja je pokazivala simptome povišene temperature, pa smo u saradnju sa bolničkim infektologom, tu osobu premjestili u bolnički karantin i ona se nalazi pod nadzorom infektologa", rekao je direktor Doma zdravlja Duško Milovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA