Nemice vladi ispostavljaju račune za pranje, peglanje i čuvanje dece u karantinu

Grupa Nemica rešila je da vladi naplati sve dodatne poslove koje su bile prinuđene da rade kod kuće za vreme epidemije koronavirusa.

Nemice vladi ispostavljaju račune za pranje, peglanje i čuvanje dece u karantinu

Zaposlene žene koje su pored obavljanja svog posla u novim okolnostima, za vreme preporučenog karantina morale da se brinu o deci, da kuvaju, peglaju, peru i budu "psiholozi muževima i deci", odlučile su da za svoj rad nemačkoj vladi ispostave račune.

Smatraju da pobrojane poslove uglavnom obavljaju nezaposlene domaćice, a sada su morale i zaposlene žene čiji su se profesionalni zadaci iz kancelarija preselili po stanovima i kućama.

Ideja je potekla od arhitekte Karin Hartman, iz nemačke pokrajine Saksonije, majke troje dece, koja je pozvala žene sa sličnim iskustvom da joj se pridruže.

Formirale su grupu i haštag #CoronaElternRechnenAb, ("Računi roditelja za koronavirus"), koja na društvenim mrežama ima sve više članova.

Karin i ostale članice ove grupe, smatraju da su kućni poslovi koje su obavljale u vreme karantina bili "dodatni, a neplaćeni", te da su mnogima od njih oduzeo vreme za profesionalni rad.

Uspehu grupe doprinosi i činjenica da su se pridružile i poznate ličnosti iz kulture, poslovne žene, umetnice, pisci, blogerke... Naravno, mnogo je i onih koji oštro kritikuju ovakve stavove i zahteve.

Ideje da žene treba da budu plaćene za svoj rad u domaćinstvima nije nova i zastupale su je brojne feministlinje, a najpoznatija i najglasnija od njih verovatno je američka aktivistkinja Silvija Federiči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

10°

  • 11:00

    10°C
  • 14:00

    12°C
  • 17:00

    14°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

189 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

361 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 20. Apr 2024. 08:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI