Danas ispred Suda u Bijeljini protest porodice i prijatelja ubijenog Saše Pantića

Nakon što je Okružni sud u Bijeljini donio oslobađajuću presudu po optužnici za ubistvo navijača Partizana, dvadesetogodišnjeg Aleksandra Saše Pantića, reagovala je porodica ubijenog koja je za danas najavila mirne proteste ispred Suda.

Danas ispred Suda u Bijeljini protest porodice i prijatelja ubijenog Saše Pantića

Sestra ubijenog Saše, Aleksandra Pantić, očajna je nakon izrečene oslobađajuće presude. Kaže da je pravda sahranjena.

"I to ne prvi put u našoj državi. Nije da nismo navikli. Bila sam spremna u toj sudnici na svaki scenario, na minimalne, uslovne kazne. Ali na scenario da se u 21. vijeku oslobode ubice pored svih materijalnih dokaza, DNK analiza, tragova, toliko učesnika, kamera, to je prosto nemoguće za povjerovati. Ali, eto, mi smo država mogućnosti", kaže Aleksandra.

Žao mi je i strašno je ovo što se desilo, ali zakon ne poznaje osjećanja niti pretpostavke i sud se donosi isključivo na osnovu činjenica i iznijetih dokaza, kaže branilac jednog od optuženih.

"Ne radi se o tome da je pravda ubijena, pravda upravo podrazumijeva pravičan postupak, jer pravde nema bez pravičnog postupka i primjene zakona. Samo se tako pravda ostvaruje, ali ima jedna druga stvar - da li su istražni organi postupali na pravi način, da li su oni proveli detaljnu istragu, te razriješili sva pitanja koja je trebalo razriješiti, pribavili dokaze. To je pitanje koje treba da postavlja oštećena", kaže Petko Budiša, advokat optuženog Marka.

"Od samog starta to nije dobro izgledalo, ali je od nas traženo da vjerujemo tužiocu. I mi smo joj vjerovali. Ali, od presude, ja ne vjerujem više ni u jednu instituciju Republike Srpske. Naše povjerenje je izigrano", poručuje Aleksandra Pantić.

Ukoliko se ne primjenjuju zakoni u državi, pravna sigurnost nije zagarantovana nikome, poručuje Budiša. Dodaje da je sud postupio pravilno, i pojašnjava:

"Dvije su ključne činjenice. Prije svega, povrede nisu nanesene drvenim predmetom, kako se tvrdilo u optužnici, a navedeno je da je Marko njime djelovao, širine 3,7 cm. Povrede su nanesene metalnim predmetom, širine 1,5 cm. I tragovi oštećenja na glavi oštećenog su širine 1,5 cm, dužine od 7-8 cm. Drugo, povredilac je djelovao desnom rukom, moj branjenik je ljevak, što je potvrđeno i na bazi dokaza koje smo izveli".

"Sudsko vijeće je utvrdilo da to nije ta motka, da postoji neka druga motka, za koju ja juče prvi put čujem u sudnici. Da postoji metalna šipka kojom je ubijen moj brat, ali na njoj se nalazi samo DNK mog brata. Tako da je moj zaključak, da se moj brat sam ubio. Činjenica da prvi put čujem u sudnici da postoji metalna šipka kojom je moj brat ubijen jeste činjenica da su dokazi skrivani", rekla je sestra ubijenog.

Ona dodaje da se ne osjeća bezbjedno.

"Poslije obrazloženja presude za ubistvo, glave rascopane kao lubenica, i obrazloženja koje je trajalo tri minute. U Sudu koji je trebalo da predstavlja posljednju kariku u ovom lancu nepravde. Osjećam se nesigurno, ali snažno. Šta mi daje snagu? Čist obraz moga brata meni daje snagu", poručila je.

"Siguran sam da nijedan građanin ne bi želio da neko nevin bude strpan u zatvor, ukoliko nije dokazano da je počinio to krivično djelo, pa i u ovom slučaju", kaže advokat Budiša.

Danas će se u 16 časova održati mirni protesti ispred zgrade Okružnog suda, najavila je sestra ubijenog.

Nismo dobili informaciju da li će Tužilaštvo uložiti žalbu na ovu prvostepenu presudu, na koju ima pravo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA