FZO RS do okončanja vanredne situacije finansira zdravstvene usluge za sve građane

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske nastaviće sve do okončanja vanredne situacije da finansira zdravstvene usluge za sve građane u javnim zdravstvenim ustanovama bez ovjeravanja zdravstvene knjižice.

FZO RS do okončanja vanredne situacije finansira zdravstvene usluge za sve građane

Nakon toga, Fond nastavlja da finansira zdravstvene usluge za osigurana lica u svim zdravstvenim ustanovama koje imaju ugovor sa Fondom.

Iz Fonda apeluju da građani, radi smanjenja gužvi i sprečavanja okupljanja većeg broja ljudi na jednom mjestu, ne dolaze odmah po ukidanju vanredne situacije u poslovnice Fonda radi ovjere zdravstvenih knjižica.

"Zdravstvena knjižica se ovjerava po potrebi, ne mora svakog mjeseca, jer prava iz zdravstvenog osiguranja postoje u kontinuitetu nezavisno od redovne ovjere zdravstvenih knjižica", napominju iz Fonda.

U saopštenju se dodaje da mnoge zdravstvene ustanove imaju tehničku mogućnost da uvidom u poslovni sistem Fonda provjere da li se osiguraniku u kontinuitetu uplaćuju doprinosi, u slučaju da se desi da osiguranik kod sebe nema zdravstvenu knjižicu.

"Svaki osiguranik na internet stranici Fonda može provjeriti da li se za njega redovno uplaćuju doprinosi za zdravstveno osiguranje", navodi se u saopštenju.

Iz Fonda podsjećaju da od 13. marta, s ciljem sprečavanja širenja virusa korona, za sve stanovništvo finansiraju zdravstvene usluge bez ovjeravanja zdravstvenih knjižica.

"Ovo je samo jedna od preduzetih mjera nadležnih u Republici Srpskoj da bi širenje virusa korona u zajednici bilo stavljeno pod kontrolu, ali i da bi građani prijavljivali simptome i javljali se ljekaru", ističu iz Fonda.

U saopštenju se naglašava i da Fond, uz poštovanje higijensko-epidemioloških mjera, sve usluge iz obaveznog zdravstvenog osiguranja sprovodi nesmetano i u punom kapacitetu.

Iz Fonda navode da osiguranici sve informacije o radu Fonda mogu dobiti i od zaštitnika prava, čija su imena i brojevi telefona dostupni na internet stranici Fonda i pozivom na broj 051/226-870.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA