U Bijeljini lakše povrijeđene dvije žrtve nasilja u porodici

Na području Policijske uprave Bijeljina u aprilu je evidentirano 13 žena i šest muškaraca koji su žrtve nasilja u porodici, a dvije žrtve nasilja su lakše povrijeđene.

U Bijeljini lakše povrijeđene dvije žrtve nasilja u porodici

Načelnik Policijske uprave Bijeljina Žarko Ćosić rekao je novinarima da je za 30 odsto više slučajeva nasilja u porodici u aprilu ove godine u odnosu na april prošle, te podsjetio da se od 1. maja u Republici Srpskoj svi slučajevi nasilja u porodici tretiraju kao krivično djelo.

"Nasilje u porodici sve više se prijavljuje nadležnim institucijama jer su žrtve upoznate sa zakonskim normama i, svakako, i što su pojedine institucije uključene u njihovu zaštitu", rekao je Ćosić na konferenciji za medije.

Prema policijskoj statistici, nasilje u porodici najčešće vrše muškarci, muževi i očevi, starosne dobi od 30 do 50 godina, a žrtve nasilja su u 90 odsto slučajeva žene u starosnoj dobi od 30 do 40 godina, kao i djeca.

Navodeći da se krivično djelo nasilje u porodici može ispoljavati kao fizičko, psihičko, seksualno i ekonomsko nasilje, Ćosić je rekao da žrtve najčešće trpe fizičko nasilje, ali da se sve češće evidentira i psihičko nasilje.

"U aprilu je zabilježeno 11 slučajeva fizičkog nasilja i sedam slučajeva psihičkog nasilja, a praksa pokazuje da su najčešći uzroci nasilja u porodici poremećeni porodični odnosi, loša materijalna situacija, ali i alkohol", rekao je Ćosić.

On je pozvao žrtve da nasilje u porodici prijave na broj telefona policije 122.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA