Sa umetničkim delima u muzeje se sele i bube štetočine

Svetski muzeji koji međusobno pozajmljuju izložbene eksponate, zajedno s njima "posuđuju" i bube štetočine, kazao je nemački stručnjak za njihovo suzbijanje, upozorivši da, u slučaju nepreduzimanja odgovarajućih mera zaštite, tvrdokrilci koji se hrane drvetom mogu oštetiti i muzejske eksponate.

Sa umetničkim delima u muzeje se sele i bube štetočine
FOTO: REUTERS/Jon Nazca

Stiven Bibl, stručnjak za suzbijanje štetočina primetio je da se svi nemački muzeji bore protiv istih buba.

"Pozajmljivanjem umetničkih dela oni se sele od muzeja do muzeja. Ne nalaze se nužno u ili na umetničkom eksponatu, nego u ambalaži i u sanducima, kao i kutijama za transport", pojasnio je Bibl.

Kao primer najezde štetočina navodi jednu nemačku trgovinu alatima koju je nedavno preplavila azijska buba (Anoplophora glabripennis) pronađena u kartonskim kutijama.

Kaže da bi i muzeje uskoro mogle preplaviti i crvi, na sličan način na koji su se u njima nedavno rasprostranile "srebrne ribice", vrsta primitivnog insekta koja se hrani papirom i kartonom.

"Poslednje dve, tri godine u nemačkim ih je muzejima sve više", kaže Bibl i dodaje da je već video uništena umetnička dela ili papirnatu arhivsku građu koju su u kratkom vremenskom roku uništile razne bube.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA