Zašto policajci u SAD kleče na jednom koljenu sa demonstrantima

Usred potresnih prizora policijskog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda i haotičnih nereda koji su uslijedili, mogli smo vidjeti jedan prizor kojem se malo ko mogao nadati, s obzirom na kontekst.

Zašto policajci u SAD kleče na jednom koljenu sa demonstrantima
FOTO: Tanjug/AP

Policajci su, naime, kleknuli, pognutih glavau molitvi i u znak solidarnostis demonstrantimai njihovom porukom "Crni životi vrijede" na protestuuponedjeljak u gradiću Koral Gejblsu okolici Majamija, Florida.

Sličan prizor mogao se vidjeti i u Njujorku, gdje su sepolicajcispustili na koljenau Kvinsudok su im demonstranti aplaudiralii skandirali "hvala vam" i "držite mir".

Policajci su kleknuli pred prosvjednike i u Vašingtonu i to, nevjerovatno, pred Hotelom "Trump International".

Policija u Fejtvilu, Sjeverna Karolina, objavila je na Twitteru snimku na kojoj su se takođespustili na koljeno, zajedno s demonstrantima.

Isto tako u Leksingtonu, Kentaki, policajci su, na skandiranje demonstranata "kleknite s nama", na kraju zaista kleknuli, što je izazvalo opšte oduševljenje.

Sličan gests olidarnosti policajci su napravili i u Santa Kruzuu Kaliforniji, Džermantaunu u Merilendu, De Moinuu Ajovi i drugim gradovima.

U Flintu, Mičigen, policijski šerif Kris Svanson je, zajedno sa svojim policajcima, skinuo zaštitnu opremu, poručio da su oni tu "da osiguraju demonstrantima glas" i krenuo hodati s njima.

Ali gest klečanja na jednom koljenu nosi još veću simboliku nego što se na prvi pogled čini. Naime, neki afroamerički sportistipočeli su 2016. godine, u znak mirnog i simboličnog protestaprotiv policijske brutalnosti prema crncima, da se spuštajuna jedno koljeno za vrijeme izvođenja američke himne prije utakmice, dok ostali stoje.

Prvi i najistaknutiji sportista koji je počeo izvoditi ovajgestje igrač američkog fudbalaKolin Kapernik. Osim američkih fudbaleraizNFL-a, to su uskoro počeli raditi i neki košarkaši iz NBA i drugi.

"Ne mogu i neću izraziti poštovanje prema zastavi i himni zemlje koja ugnjetava crnce i ljude druge boje kože. Za mene je to više od fudbala i sporta uopštei bilo bi sebično na to gledati na neki drugi način. Ulice su pune mrtvih ljudi, a oni koji su za to krivi dobijaju plaćeni godišnji i izvlače se nekažnjeni", objasnio je Kapernik svoj potez i nastavio s tom praksom cijelu sezonu.

Nimalo neočekivano, američki predsjednik Donald Tramp se žestoko obrušavao na ove crne sportiste, tvrdeći da izražavaju nepoštovanje prema himni i pozivajući direktore njihovih klubova da ih otpuste nazivajući ih "kučkinimsinovima".

Kapernik je, kao predvodnik ovog simboličnog protetsta,na kraju 2017. bio prisiljen da raskineugovor sa svojimSan Francisko 49ers-ima. Kapernik od tada do danas nije više potpisao ni za jedan klub, zbog čega je uputio i zvaničnu žalbuNFL-u, tvrdeći da su se klubovi urotili da ga ne uzimaju zbog njegovog aktivizma.

A sada se policajci širom SAD-a spuštaju na koljeno kao i on - barem oni koji žele smiriti, a ne eskalirati situaciju i poručiti demonstrantima da razumiju njihovu ogorčenost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA