Građanima Semberije dostupne sve bolničke usluge

Građanima Bijeljine i Zvornika ponovo su dostupne sve bolničke usluge, a pacijenti iz drugih dijelova Srpske na operacije, koje nisu hitne, moraće čekati još malo jer je u većini bolnica, zbog epidemije virusa korona, i dalje stopiran takozvani “hladni program”.

BIJELJINA

Vršilac dužnosti direktora bijeljinske bolnice "Sveti vračevi" Milica Lovrić istakla je za "Glas Srpske" da se ova zdravstvena ustanova od ponedjeljka vratila redovnom procesu rada.

- Sve se odvija po starom režimu. Započeli smo izvođenje operacija koje nisu hitne, s tim da obavezno na "kovid 19" testiramo pacijente koji zahtijevaju operativni tretman i invazivnu dijagnostiku - rekla je Lovrićeva i dodala da specijalističke ambulante rade i poslijepodne kako se ne bi stvarale gužve.Na bolničke usluge više ne moraju čekati ni građani regije Birač.

- Ne radimo u punom kapacitetu jer je do 8. juna na snazi odluka Republičkog štaba za vanredne situacije prema kojoj moramo raditi sa 50 odsto kapaciteta, ali definitivno nikoga od pacijenata ne vraćamo. Zakazujemo preglede na 15 minuta i u zgradu bolnice puštamo po tri pacijenta, a ostali čekaju ispred objekta. Izvodimo i operacije koje nisu hitne, ali smanjenim redoslijedom kako ne bismo preopteretili hirurško odjeljenje - rekao je direktor Bolnice u Zvorniku Ivan Popović.

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS ističu da građanima usluge pružaju u ambulantama na klinikama za onkologiju, ginekologiju i akušerstvo, kožne i polne bolesti, plastično-rekonstruktivnu hirurgiju, opštu i abdominalnu hirurgiju, ortopediju i traumatologiju, kao i ambulantama Službe za neurohirurgiju, te Klinike za dječije bolesti.

- Na lokaciji u centru grada sa radom su počele i ambulante kao što su gastroenterološka, endokrinološka, hematološka, nefrološka i reumatološka, a rade i neurološka i pulmološka ambulanta. Od ponedjeljka je i Zavod za kliničku radiologiju počeo sa dijagnostičkim pregledima ambulantnih pacijenata - rekli su u UKC-u RS.

Kada su u pitanju operacije, u UKC-u kažu da se svi hitni slučajevi zbrinjavaju odmah, navodeći da izvode i elektivne operacije kod onkoloških pacijenata, a ostali "hladni" program bi trebalo da krene uskoro.