Stari Ugljevik - naselje koje nestaje

Stari Ugljevik nekada je nosio naziv Kolona (rudarsko naselje Kolona). Nastao je i razvijao se neposredno uz rudnik i njegove jame i kopove, od samog početka rada 1899. godine, sve do 1982. godine. Tada su sve institucije opštine preseljene na novu lokaciju - Novi Ugljevik, koji je od Starog udaljen blizu četiri kilometra.

Stari Ugljevik - naselje koje nestaje

Stari Ugljevik je nekada bio pravo rudarsko naselje. Tu je bila zgrada Opštine i stanica milicije. Jedno vrijeme je bila i srednja škola, koju su pohađala i djeca iz Lopara i Bijeljine. Sve je to nestalo sa ulaskom velikih rudarskih mašina.

Kada je riječ o Starom Ugljeviku, ne treba zanemariti činjenicu da su većina stanovnika koji su iselili dobili dobre naknade od rudnika pomoću kojih su kupili ili sagradili moderne kuće, kupili stanove, automobile, ali žal za sredinom u kojoj su rođeni i odrasli i ognjištem nikada nisu zaboravili.

Proces iseljavanja nije prestao do danas, a za koju godinu, od ovog naselja možda će ostati samo tabla na ulazu, koja će podsjećati da je tu nekada bio gradić.

Oni, koji su se iselili, kad god mogu, dođu na svoje ognjište i prisjećaju se lijepih starih vremena. Vezu sa Starim Ugljevikom nikada neće prekinuti.​

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA