Roze sneg i led na Alpima i zašto su naučnici zabrinuti

Italijanski naučnici ispituju na Alpima pojavu glečerskog leda i snega roze boje, uzrokovane algama koje ubrzavaju efekte klimatskih promena.

Roze sneg i led na Alpima i zašto su naučnici zabrinuti

Iako se još debatuje odakle alge potiču, Bijađo Dimauro iz italijanskog Nacionalnog istraživačkog saveta kaže da su roze-crvenkasti sneg i led viđeni na delovima glečera Prezena najverovatnije izazvani istom biljkom koja se može pronaći na Grendlandu.

„Alge nisu opasne, one su prirodni fenomen koji se javlja tokom prolećnih i letnjih perioda na planinama srednje visine, ali i na polovima", objašnjava Dimauro, koji je proučavao alge na drugom glečeru u Švajcarskoj.

Biljka, latinskog imenaancylonema nordenskioeldii, takođe je prisutna u takozvanoj tamnoj zoni Grenlanda, gde je zabeleženo topljene leda.

Uobičajeno, led reflektuje više od 80 odsto sunčeve radijacije nazad u atmosferu, ali sa pojavom algi i potamljivanjem led apsorbuje više toplote i brže se topi.

Što se više algi pojavljuje to se led brže topi, čime dobijaju vodu i kiseonik potreban za život. Njihovo širenje se može pratiti pojavom crvenkastih i roze nijansi na belom ledu na Paso Gaviji (2.618 metara visine).

„Sve što potamnjuje sneg uzrokuje njegovo topljenje jer urbzava apsorbciju radijacije. Pokušavamo da izračunamo efekat drugih uticaja, sem čovekovog, na ubrzano zagrevanje Zemlje", kaže Dimauro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA