Dobar rod pšenice u Semberiji

Na semberskim poljima pri kraju je žetva pšenice čiji se prinos kreće od pet do 10 tona po hektaru, objavljeno je na veb stranici Gradske uprave Bijeljina.

Dobar rod pšenice u Semberiji

Sreten Vučković iz gradskog Odjeljenja za poljoprivredu istakao je da domaći proizvođači mogu da budu zadovoljni prinosom i kvalitetom ovogodišnjeg roda, s obzirom na to da se proizvodnja odvija u specifičnim uslovima.

"Prema procjeni Odjeljenja za poljoprivredu, oko 50 odsto površina pod pšenicom zasijano je van optimalnog roka zbog sušne jeseni, pšenici nije pogodovao mart i april bez kiše, ali su padavine tokom maja znatno poboljšale prinos i kvalitet ove žitarice", rekao je Vučković.

Vučković je naveo da na dobar kvalitet pšenice ukazuju i parametri vlage, koja je u vrijeme žetve iznosila od 11,5 do 14,5 odsto, dok se hektolitarska masa zrna na semberskim poljima kretala od 80 do 82, zbog čega se od ovršenog zrna može očekivati veći prinos brašna.

Proizvođači pšenice u Republici Srpskoj imaju obezbijeđen podsticaj od 300 KM po hektaru obradive površine pod ovom žitaricom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA