Proslavljen Ilindanski narodni sabor u Požarnici

Srpska pravoslavna crkvena opština Požarnica i Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini, sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa zvorničko-tuzlanskog gospodina Fotija šestu godinu za redom organizovali su Ilindanski sabor u porti crkve u Požarnici.

Proslavljen Ilindanski narodni sabor u Požarnici

Sa željom da se njeguje ljubav prema zavičaju, a da obnovljena crkva bude mjesto okupljanja tuzlanskih Srba i ove godine uloženi su napori da Ilindanski sabor bude organizovan u skladu sa tradicijom i običajima našega naroda slaveći ime Božije, a poštujući mjere koje su uvedene zbog aktuelne epidemiološke situacije. Značajan je ovo dan za sve one koji su živjeli na ovim prostorima prije rata, jer je Ilindanski sabor važio za jedan od najznačajniji događaja za Srbe tuzlanske regije, a kojih je prema popisu stanovništva iz 1991. godine bilo preko 80 hiljada, ističu u Zavičajnom udruženju Tuzlaka u Bieljini.

Početkom građanskog rata Srbi su protjerani sa svojih ognjišta, a požarnička crkva je porušena miniranjem. Nakon rata je obnovljena, a prije šest godina Sabor je, zalaganjem sveštenstva i i članova Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini, ponovo zaživjeo.

I ove godine Sabor je protekao u svečanoj atmosferi, a prema programu večernje bogosluženje služio je Episkop zvorničko-tuzlanski gospodin Fotije, a nakon toga otkrivena je spomen-ploča sa imenima Jasenovačkih mučenika iz Požarničke parohije čiju je izgradnju finansirao gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i koji je ove godine bio kum krsne slave Zavičajnom udruženju Tuzlaka u Bijeljini.

Za obnovu duhovnog života u Požarnici i za sve aktivnosti Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini (za sve projekte od nacionalnog interesa za Srbe tuzlanske regije) od strane Eparhije zvorničko-tuzlanske Orednom Svetog kralja Dragutina nagrađeni su Svetozar Ostojić, Duško Bojić i Miodrag Stojanović, a  Arhijerejskom gramatom Mićo Mićić, Slaviša Vujanović i Danijel Perić. Ova priznanja nagrađenima je dodijelio lično Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski gospodin Fotije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA