Vlada Srpske podržala projekte semberskih lovnih udruženja

Vlada Republike Srpske dodijelila je grant od pola miliona maraka Lovačkom savezu RS. Na konkurs su se javila 74 lovačka udruženja, koja će za realizaciju projekata dobiti od 5.000 do 10.000 KM.

Vlada Srpske podržala projekte semberskih lovnih udruženja
FOTO: Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

Cilj je podržati i afirmisati lovstvo i lovni turizam, koji je jedan od strateških pravaca razvoja Srpske.

U protekle tri godine Lovačko udruženje Semberija dobilo je od Ministarstva poljoprivrede RS oko 20.000 KM. Ova podrška dragocjena je jednom od najvećih i najmnogobrojnih lovačkih udruženja u Srpskoj, koje u 17 sekcija okuplja više od 1.000 lovaca.

Osavremenjivanje

Predsjednik Lovačkog udruženja „Semberija" Vasilije Savić podsjeća da su, zahvaljujući podršci Vlade RS, realizovani značajni projekti.

- Uložili smo u nabavku drona, kamera i fotoaparata kojima vršimo nadzor nad kompletnim lovištem, a gazdujemo sa blizu 43.000 hektara. Time je značajno olakšan rad naše lovočuvarske službe. Dio sredstava utrošili smo na izgradnju volijera za prihvat mladih fazana. U dvije lovačke sekcije izgradili smo oko 1.200 kvadrata za te namjene - kaže Savić.

Dodaje da je ovom udruženju na posljednjem konkursu odobreno 10.000 KM.

- Namjera nam je da adaptiramo postojeću ogradu i izgradimo novu tamo gdje je nema na gateru našeg lovačkog udruženja u Suvom Polju. Radi se od površini od šest hektara. Na taj način bismo spriječili ulazak predatora, pasa lutalica i zaštitili fazansku divljač koju uzgajamo - ističe Savić.

Ambiciozni planovi

Ambiciozne planove imaju i u Lovačkom udruženju „Vukovi sa Drine" iz Zvornika. Iz ovog granta očekuju 5.000 KM, kaže predsjednik ovog lovačkog udruženja Branislav Mirković.

- Planiramo da nabavimo oko 500 fazana i da obnovimo zečji fond. Nastojaćemo i da izgradimo i nekoliko visokih čeka zatvorenog tipa. Budući da se sami finansiramo, svaka pomoć nam je dragocjena - kaže Mirković.

Očuvanje i obnova lovišta, izgradnja lovno-tehničkih i uzgojnih objekata, poboljšanje stanja u svim lovačkim sekcijama i afirmacija lovstva uopšte prioriteti su Lovačkog saveza RS, koji u stotinak udruženja okuplja oko 25.000 članova.

Informatizacija

Prema riječima sekretara Lovačkog saveza RS Živojina Lazića, evropski i svjetski trendovi se moraju poštovati, a lovišta moraju biti moderna i opremljena.

- Raduje nas što je Vlada prepoznala značaj lovstva. To je potencijal koji nije dovoljno iskorišten - kaže Lazić, napominjući i da Lovački savez RS godišnje takođe izdvaja značajna sredstva koja se prikupljaju od članarina lovaca.

Do kraja godine sva lovačka udruženja u Srpskoj dobiće i novu informatičku opremu i programe, koja će im omogućiti jedinstvenu bazu podataka o lovištima i divljači, te bolju međusobnu saradnju. Konkurs je toku, a sredstva i za ovaj projekt izdvojiće Vlada RS.

Gosti iz inostranstva

Lazić kaže da ih je pandemija onemogućila da ove lovne sezone vrate lovce iz Njemačke, Austrije, Italije, koji su nekada bili redovni gosti.

- Ali, pripremamo se za to. Prioritet nam je unos divljači, jer ako nemamo divljači ništa ostalo nam i ne treba. Uređenje i opremanje lovišta, kupovanje vozila za lovočuvarsku službu i naoružanja za lovočuvare su takođe neki od planova - otkriva Lazić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA