Višković: Plan mjera pomoći za ugostitelje i međunarodne prevoznike

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je sinoć da će u planu novih mjera za pomoć privredi Srpske biti svadbeni saloni, diskoteke, noćni klubovi koji će za jun i jul imati pravo na minimalac i poreze i doprinose za radnike.

Višković: Plan mjera pomoći za ugostitelje i međunarodne prevoznike
FOTO: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Višković je naveo da će biti pružena pomoć ugostiteljima i međunarodnim prevoznicima koji su usljed pojave virusa korona imali pad prihoda veći od 30 odsto, a nisu otpuštali radnike.

- Hotelijeri i međunaroni prevoz putnika su ovog momenta najugroženiji i njima želimo da izađemo u susret i u smislu poreza - rekao je Višković za RTRS.

On je naveo da ne zna do kada će trajati problem sa virusom korona, ali je napomenuo da je od početka pandemije, 15. marta, prema zvaničnim statistikama 10.429 radnika ostalo bez posla, te da je od tada 9.199 novozaposlenih, što su ohrabrujući podaci.

Govoreći o Garantnom fondu sa raspoloživih 238 miliona KM za podršku privredi, Višković je naglasio da je riječ o velikoj pomoći privredi Srpske radi prevazilaženja problema sa virusom korona, te da su u tom smjeru četiri poslovne banke za početak ponudile svoje uslove za kreditna sredstva.

- Privrednici podnose zahtjeve preko tih banaka za povlačenje sredstava uz garanciju Fonda. Kamatna stopa u tom smislu biće daleko povoljnija sa našim garancijama nego da sami traže određeni kredit, odnosno biće nekih 10 do 15 odsto manje nego što su na tržištu. Očekujem da oni kojima je ugrožena tekuća likvidnost iskoriste ovu priliku - rekao je Višković.

Osvrćući se na zdravstveni sistem Srpske, Višković je naglasio da je pripremljen i da ima dovoljno kapaciteta i opreme da se suoči sa virusom i u jesen, ali da treba razumjeti da su radnici u tom sektoru dosta iscrpljeni i da im građani odgovornim ponašanjem i pridržavajući se mjera u tom smjeru mogu pomoći.

Višković, koji je prebolio virus korona i koji je uvjeren da je tu bolest dobio rukovanjem, zamolio je građane da se pridržavaju preporučenih mjera nadležnih da ne bi došli u situaciju u kojoj se on našao.

Kada je riječ o pripravničkom stažu za studente generacije u Srpskoj, Višković je istakao da Srpska vodi računa o mladima i njihovim rezultatima.

- Time promovišemo i naša dva javna univerziteta. Od 1. septembra 34 najbolja studenta generacije na svojim fakultetima dobiće priliku da odrade pripravnički staž i dobiju posao u institucijama Srpske - rekao je Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA