Njemačka: Pronađeno beživotno tijelo "krtice" iz Folksvagena

Drama sa industrijskom špijunažom u Njemačkoj dobila je i krvav rasplet. U jednom zapaljenom automobilu, u nemačkom gradiću Rotdorf u okrugu Helmštet, pronađeno je tijelo lica koje je bilo zaposleno u Folksvagenu (VW), a koje važi za "krticu".

Njemačka: Pronađeno beživotno tijelo "krtice" iz Folksvagena
FOTO: mondo

Portparolka tužilaštva u Braunšvajgu Julija Majer za NDR rekla je da identitet lica još nije konačno utvrđen, te da se čekaju rezultati obdukcije.

Potvrdila je da se radi o vozilu čovjeka zaposlenog u VW, koji je ima veze sa aferom prisluškivanja.

Lokalne dnevne novine "Helmšteter nahrihten" objavile su da je riječ o zaposlenom u VW koji je bio zadužen za poslovanje s firmom Prevent iz Bosne i Hercegovine. To je inače firma koja je potekla iz BiH a proširilase kupovinom manjih po svijetu, a koja za VW proizvodi autopresvlake i kutije mjenjača. Sa njom VW ima dugu istoriju teških i po Njemce veoma skupih "nesporazuma".

Stradali čovjek je ranije saslušan od nadležnih organa zbog navoda da je ilegalno snimao razgovor sa zaposlenima bosanskog dobavljača.

Inače VW je ranije potvrdio da je suspendovao jednog zaposlenog zbog slučaja prisluškivanja.

Bosanski biznismen Nijaz Hastor, vlasnik fabrike autodelova Prevent, tužio je u novembru 2019. nemačkog automobilskog giganta da narušava slobodu tržišne utakmice.

U tužbi se navodi da VW ucjenjuje manje dobavljače, koristeći svoju snagu i veličinu, da ih prisili na nepoštene radne uslove i cijene usluga, poput one da se manjim dobavljačima zabranjuje da svoje poslovanje prodaju većim kompanijama dobavljača, čime bi ostvarili bolju pregovaračku poziciju.

Zatražena odšteta je bila 750 miliona dolara.

Prije toga je sredinom 2018, bosanska firma povećala Folksvagenu cijenu čak 10 puta, što je prijetilo da po drugi put da zaustavi proizvodne trake njemačkog diva. Sukob je izbio dve godine prije toga, kada su Preventovefirme-kćerke CarTrim i ES Automobilguss, koje proizvode kožne presvlake i kutije mjenjača, obustavile su isporuku VW što je zaustavilo nemačku proizvodnju automobila u najmanje polovini njihovih pogona na nedjelju dana.

VW prvo nije htio da pristane da Hastoru plati 58 miliona evra odštete, ali je ubrzo nakon "pritiska" Prevent dobio novi dogovor za još šest godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA