Maksimović: Nisam zadovoljan rukovođenjem u pojedinim odjeljenjima, njima ću se baviti u narednom periodu

  • BIJELJINA
  • 14. Aug 2020.

Nastavljamo da se borimo protiv virusa, a ovom prilikom želim i da pohvalim zdravstvene radnike bolnice, od kojih najveći broj njih radi odlično - rekao je na današnjoj konferenciji za novinare direktor bijeljinske bolnice Zlatko Maksimović.

Maksimović: Nisam zadovoljan rukovođenjem u pojedinim odjeljenjima, njima ću se baviti u narednom periodu
FOTO: Srna

- Rukovođenje Bolnicom „Sveti Vračevi", preuzeo sam u periodu kad je Bijeljina bila najveće žarište opake bolesti, a nije radila ni PCR laboratorija, tako da smo odmah angažovali prof. dr Biljanu Mijović iz Insituta za javno zdravstvo, a ubrzo i profesora dr Nikolu Tanića koji je pokrenuo i osavremenio PCR laboratoriju - rekao je na konferenciji za novinare v.d. direktor bolnice prof. dr Zlatko Maksimović i istakao da raspolažu sa dovoljnim brojem testova, ali i da su osposobljeni da testove urade u istom danu.

- Nisam zadovoljan rukovođenjem u pojedinim odjeljenjima, a rješavanjem tih problema baviću se u narednom periodu", rekao je Maksimović i dodao da su dugovanja ove zdravstvene ustanove 28.599.231KM.

Prema njegovim riječima, jedan od najvećih dugova je prema dobavljačima i iznosi 5.292.120 KM, a pitanje dugovanja, kako je najavio, takođe će rješavati u narednom periodu.

On je naglasio da je trenutno prioritet menadžmenta, borba protiv virusa korona i u tom cilju su reorganizovali rad u kovid bolnici.

- Na današnji dan, imamo 27 bolesnika, od kojih su dva na respiratoru i intubirana. Njihovo zdravstveno stanje je veoma teško, a imamo još dva izuzetno teška bolesnika. Većina pacijenata u kovid bolnici je na kiseoniku, a na dan, 14. avgust, potvrđeno je još osam novoboljelih od virusa korona. Brine nas visok procenat, koji iznosi 15 posto od broja testiranih - rekao je Maksimović i dodao da rade i na proširenju kapaciteta kovid bolnice, u kojoj je trenutno od 40 do 50 mjesta, a broj zavisi od težine zdravstvenog stanja bolesnika.

- Sredstva za proširenje kapaciteta su obezbijeđena od Vlade RS, Grada Bijeljina i Crvenog krsta, a uputili smo zahtjev i opštinama Ugljevik, Donji Žabar, Pelagićevo i Lopare. Planiramo da renoviramo staru zgradu ginekologije, gdje ćemo dobiti 40 do 50 novih mejsta za eventualne kovid pacijente. Do danas smo imali 24 sastanka kriznog štaba sa zaključcima koji se odmah sprovode, a održan je i sastanak sa predstavnicima zdravstvenih ustanova primarnog nivoa koji gravitiraju Bolnici (Ugljevik, Lopare, Pelagićevo i Donji Žabari). Cilj sastanka bio je dogovor o zajedničkom djelovanju u borbi protiv koronavirusa", rekao je direktor bolnice "Sveti Vračevi".

On je naglasio da je intenzivirana saradnja sa UKC Banja Luka, a u Bolnici su već boravili stručnjaci iz UKC, prof. dr Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC Banja Luka i prof. dr Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane.

Maksimović je rekao da bijeljinska bonica ima dovoljno testova na virus korona, te da je osposobljena da izda rezultate u roku od 24 sata, te je i ovom prilikom uputio apel građanima da poštuju propisane mjere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA