Kraj stečaja bijeljinske „Šećerane“

Petogodišnji stečaj bijeljinske „Šećerane“ mogao bi da bude okončan do kraja godine, procijenio je stečajni upravnik Nebojša Matić nakon što je većinu u Odboru povjerilaca stekla firma „Pavgord“ Gordana Pavlovića.

Kraj stečaja bijeljinske „Šećerane“

Skupština povjerilaca „Šećerane" sastala se juče i konstatovano je da se broj povjerilaca značajno smanjio, a nakon što je firma „Pavgord" iz Foče otkupila značajan dio potraživanja.

„Bilo je više od 120 povjerilaca, a sada ih je 21 i oko 63 odsto od ukupnih potraživanja povjerilaca prema „Šećerani" ima „Pavgord", sad je odlučivanje lakše", istakao je Matić.

Odbor povjerilaca zakazan je za 24. septembar i tada će se donijeti odluka šta i kako dalje.

„Sigurno će se nastaviti prodaja, ali u kojem pravcu će ići, koja će biti početna cijena, da li će se prodavati imovina ili će se prodavati pravno lice „Šećerana". Novi Odbor povjerilaca će donijeti odluku o tome. Moja procjena je da će se stečajni postupak završiti do kraja ove godine", naglasio je Matić.

Fabrika šećera u stečaju je od 2015. godine, a njena imovina je bezuspješno prodavana na više od 15 licitacija, prvo po cijeni od deset miliona maraka, a kasnije po nešto nižoj.

Osim Banjalučanina Gorana Vajkića, koji je za „Šećeranu" nudio 6,9 miliona KM, za nju su bile zainteresovane i firme „Soltist" i „Sarijel" iz Turske, te „Niva" i „Unimont" iz Srbije, ali su te prodaje propale. Za „Šećeranu" je „Pavgord" iz Foče nudio pet miliona KM.

Skupština povjerilaca „Šećerane" prošle godine donijela je odluku da se licitacije organizuju svakih 15 dana i da se cijena spušta za 500.000 KM, počevši od 9,5 miliona KM. Istovremeno, ustanovljen je i donji limit od sedam miliona maraka ispod kojeg „Šećerana" ne može biti prodata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA