Razgovor o realizaciji projekta plovnosti rijeke Drine

Predstavnici „Voda Srpske", lokalnih zajednica uz Drinu, s obje njene obale, od Bijeljine do Zvornika, kao i predstavnici privrede, razgovarali su danas o realizaciji projekta koji se tiče plovnosti rijeke Drine do Zvornika.

Razgovor o realizaciji projekta plovnosti rijeke Drine

Miroslav Milovanović, direktor „Voda Srpske" podsjetio je da je prije nekoliko mjeseci gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić pokrenuo inicijativu koja je proistekla iz strateškog dokumenta koji je u 2015. godini usvojila Vlada RS i Narodna skupština RS, a riječ je o Strategiji integralnog upravljanja vodama širom RS.

U sklopu strategije postoji i aneks koji govori o integralnom upravljanju vodama u donjem toku rijeke Drine i koji predviđa različite mogućnosti razvoja kada je u pitanju tok Drine na ovom području.

„Postigli smo visok stepen razumijevanja i zainteresovanosti za sve ono što treba da se dogodi u narednom periodu, a vezano je za pripremu projekta plovnosti Drine do Zvornika. I „Srbija vode" su zainteresovane za ovaj projekat i u potpunosti podržavaju ovu priču. Uskoro će biti organizovan i sastanak u preduzeću „Srbija vode" u Beogradu, gdje će se razgovarati o zajedničkom finansiranju izrade studije ekonomske opravdanosti projekta vezanog za plovnost Drine. Sljedeći korak bi bio izrada projektnog rješenja i iznalaženje sredstava za njegovu realizaciju. Od ovog projekta benefite bi imale lokalne zajednice s obje strane Drine, od Zvornika do Bijeljine, kao i preduzeće „Alumina". U pitanju je projekat koji porazumijeva upravljanje vodama, zaštitu od poplava, razvoj privrede i turizma. To bi bila višemilionska investicija. U narednoj godini treba da zaživi i regionalni projekat „Sava - Drina" koji podržava Svjetska banka i koji podrazumijeva da se u narednih pet godina povuče oko 220 miliona dolara za njegovu realizaciju, a nakon tih pet godina još toliko novca. Tu vidimo prostor da Srbija i Republika Srpska, zajedno sa lokalnim zajednicama i vodoprivrednim preduzećima zajednički učestvuju u apliciranju za ta sredstva. U narednoj godini bi trebalo imati studiju ekonomske opravdanosti, nakon čega bi se ušlo u realizaciju ovog projekta", izjavio je Miroslav Milovanović, direktor preduzeća „Vode Srpske".

Zoran Jevtić, predsjednik opštine Mali Zvornik izjavio je da je riječ o ogromnom projektu koji bi puno značio za sve opštine uz Drinu.

„Nekada je Drina bila plovna od ušća do Zvornika. Privreda bi imala koristi od toga. Drina znači puno na planu turizma, jer bi uređenjem obala privukli turiste. U Zvorniku imamo problem sa čvrstim otpadom, tako da i to treba rješavati. Razgovaramo i o zajedničkoj industrijskoj zoni Zvornik - Mali Zvornik. Ovim projektom bismo svi dobili puno. Velika investicija je u pitanju i ne može se realizovati preko noći", izjavio je Zoran Jevtić.

Stevo Savić, predstavnik „Alumine" izjavio je da projekat integralnog upravljanja vodnim resursom Drine donosi brojne benefite lokalnim zajednicama i privredi ovog kraja.„Nas interesuje uspostavljanje plovnog puta Drina - Sava - Dunav, sve do Konstance, jer bismo mogli prevoziti robu prema Španiji, Kini, Rusiji i drugim svjetskim lukama. Trenutno „Alumina" godišnje manipuliše sa više od dva miliona tona sirovine i gotovih proizvoda. Zbog toga podržavamo ovakav projekat", izjavio je Savić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA