Branka Veselinović proslavlja 102. rođendan

Branka Veselinović naša je najstarija filmska i pozorišna glumica sa 80 godina karijere. Glumila je u više od 1000 predstavai 50 serija i filmova. Dobitnica je mnogih prestižnih nagrada.

Branka Veselinović proslavlja 102. rođendan

2018. godine povodom njenog 100. rođendana otvoren je i legat u njenu čast, koji se nalazi u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat" u Beogradu.

Rođena je kao Branka Ćosić na današnji dan 1918. Bila je bliska prijateljica sa Desankom Maksimović, Mirom Stupicom, Marijom Crnobori, Čkaljom i Mijom Aleksićem. Kada je 1964. godine nagrađena Sterijinom nagradom u žiriju je, između ostalih, bio i Meša Selimović.

Najteži trenutak je doživela, kada joj je pre nekoliko godina preminuo suprug Mlađa Veselinović:

- Eh, moj Mlađa, koliko smo se voleli. Svi su glasali za našu ljubav. Kada smo igrali momka i devojku u „Ribarskim svađama" u pozorištu, naša kasnije kuma Mira Stupica govorila je: „Što ste lep par, što se vi ne uzmete?" I prođe neko vreme i mi se venčasmo. Mlađa je bio intelektualac, veliki gospodin, govorio je nekoliko jezika, školovao se na Kembrdžu, glumio, prevodio - rekla je u jednom od svojih gostovanja Branka.

Zahvaljujući njoj i Mlađi dodeljuje se Nagrada „Branka i Mlađa Veselinović" počev od 2012. godine.

Dosadašnji dobitnici su: Nebojša Glogovac, Aleksandra Janković, Vojin Ćetković, Nataša Tapušković, Jelisaveta Sablić i Nenad Jezdić.

Aktivna je i danas, iako u 102. godini života Branka obilazi Domove za nezbrinutu decu, Domove za stara lica i invalide gde recituje i izvodi monologe. Piše pesme, slika i izvodi lutkarske predstave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA